tittitherese.blogg.se

Om livet och levernet på bondvischan. Om djurena, studierna och ja, livet helt enkelt.

Året 2012 hur blev det ??

Ja, hur blev nu då året 2012 ??
Såhär i backspegeln sett så hände det några ganska stora saker, båda negativa och lite spännande saker hann det ju också hända. Till och med positiva saker :)
 
Ska försöka hitta foton som passar till också.
 
På skolfronten hände det mest. För ett år sedan satt jag glad och rätt så nöjd i närvårdareskolan i Ekenäs med siktet på att bli närvårdare, med betyget i handen sommaren 2013.
Men hur jag nu funderade så lyckades jag kollra bort den goda planen. Jag tyckte att sjuksköterska skulle vara nåt att bli. Sagt och gjort, sökte till skolan och slapp in.
Där gick planen på närvårdare i stöpet. Jag funderade och funderade men kom fram till att jag inte blir yngre och att jag ångrar mej ifall jag inte försöker iallafall. Sade upp mej från ena skolan och började den andra.. DÅLIGT VAL. Jag kom fram till att sjukskötareskolan var alltför krävande för ett spån som jag= tillbaka till närvårdar- skolan, med siktet inställt på att stå med betyget i handen sommaren 2014 istället.
Nå, jag är ändå glad jag provade för jag vet att jag ångrat mej annars.
 
Här provar jag skötarekläder för första gången.. Det här fotot bjuder jag på, det är HEMSKT ! :)
 
 
Med skolgången kom det tuffaste beslutet jag hamnat göra nånsin tror jag. Kanske inte riktigt men närapå. Jag hade inte möjlighet att ha ens halva Vidja kvar. Pengarna flödar inte precis in när man sitter på skolbänken.
Det var hemskt, det känns ännu helt sjukt att jag tog ett så dåligt beslut. Men jag lever i hoppet om att få henne tillbaka någondag.( Eller så tänker jag frammåt och kanske köper någon annan häst). Jag tänker på henne varje dag. Jag har inte ens velat fara och se på henne. Men jobbar på det.
Hittills 2 dåliga beslut.. Ganska typiskt mej, kanske jag lär mej någongång..
 
Här ett foto på mej och Vidja från vår första tid tillsammans. Visst är hon underbar !?
 
Sedan var det ju lite roligt också mellan varven, för jag fick mitt skeva, sketna hönshus till slut ! Så i vinter har pullorna bott hemma första gången, och det har varit jättetrevligt.
Dom är rogivande att gå ut till, bara sitta med dom och höra på dem :). Visserligen är gångerna många som ungtupparna har flugit ut ur huset fortare än kvickt, då de i sin värsta tonårsperiord var så upphetsade att de inte visste hur de skulle vara, så de passade på att vara helt sjukt störande. De våldtog till höger och vänster och drev mej till vansinne med sin kåthet. De har lyckligtvis lugnat ner sej nu. Och svärmor har lovat rädda mej och ta den värre av dem båda till sina änkor. Dom lär vara i brist på karl.. ;)
 
Såhär fint såg det ut när hönsena flyttade in. Dom skitnar ner nåt förfärligt kan jag berätta. Kanske det ser det värre ut än det är, för spånet jag ströade med först var inte bra, så nu använder jag torv och det har ju en rätt så tråkig brun nyans  ;)
 
 
Sen då? Jag började på ny kula i arbetslivet och nu jobbar jag på en bäddavdelning. Det kan tyckas som ett dåligt beslut det också, och många har frågat om jag är riktigt klok som hade drömjobbet(enligt dem,alltså) och böt det till att torka gubbrumpor. Men det beslutet är jag faktiskt nöjd med.
 
 
Det hände det verkligt  tråkiga saker också. Min väninna blev sjuk i bröstcancer. Det var jättejobbigt och hela byn var helt ur balans. Hon är viktig för oss allihop på nåt sätt, vad skulle vi göra utan "Byns Skönhet" ?? Ja det stämmer!  Talar man om Kylän Kaunotar vet alla vem det är ! :)
Man tänkte mycket på hur självklart man tar det mesta. Klart den och den skall finnas här osv. Men man vet aldrig vad morgondagen för med sej, därför är det lika bra att leva idag, inte först sen när man gått ner nåt kilo, eller när man är pensionär..(Typ köp tillbaka den jäkla Vidja på stubinen, människa , vad väntar du på ?!  ;) )
Nå, väninnan klarade sej, mår bra idag och nu håller vi alla tummarna för att det skall fortsätta gå lika bra.
Här skulle jag ha det ultimata fotot att lägga in men vågar inte :)
 
 
Barnena blev plötsligt  stora. Amanda blev student, så vacker, och med ett bra betyg. Hon sökte och slapp in till Åbo Akademi och skall läsa där från nästa höst. Nu drar hon andan och går en Seriekonst och grafisk design kurs på ett år .
bonusbild på hela familjen..
 
 
 
Victor blev färdig kock och blev inkallad till millitären.
 
 
 
Ramona började tvåan i Brusaby och var och träffade några modellagenturer. Hon var välkommen :)
Inga småbarn längre, fast man kan tro det ibland <3.
 
 
 
 
Sedan blev jag moster för sjätte gången då Nelly fick en son i september.,(måste riktigt kolla upp det där). Tiden går olovligt fort.
 
 
Vad jag minns så var resten av tiden av det som hör till den gråa trygga vardagen.
 
Ajjoo, hade ju nästan glömt hur jag kämpade med veden i somras.. Så fast bilden  redan varit här, så in med en vedbild så här till slut.. ( Oj vad gott den värmer nu på vintern ! )
 
Så blev 2012. Vad hände det för oförglömligt i ditt liv ?
 
Ett Gott Nytt År önskar jag Dej !
Titti
 

Sjukstuga ...

Ja, då har man då gått och blivit sjuk. Jag är väldigt sällan sjuk, men på jul annandagen knäpte febern på, och är på än. Dessutom är det nåt knas med halsen och med huvudet (mera än normalt ,alltså).
 
Nu måste jag bli kry. Det är inte trevligt att ringa till jobbet och säga att man inte dyker upp...
 
Gubben började klaga på sjuk hals, och hur sjuk han kan bli, med sjuk hals och lite feber, ja det är helt makalöst.
Månne alla män är så, att bara det är stegring så är dom helt sjutusans sjuka, men om dom skär halva fingret av sej så är det inte så farligt ? Sån är min.
Hoppas sjukstugan kan sätta lapp på luckan rätt så omgående..
 
Hej så länge.
Titti
 
Tycker redan det är ljusare. Är den som senast vid nyår börjar bläddra bland fröpåsarna och kan knapt bärga mej tills det är dags att så tomater och annat. Då är det liksom vår!

snööööö ... <3

Jag gillar snö. Min man hatar den. Så hemma vågar jag inte riktigt ge utlopp för min glädje över all härlig snö, så jag gör det här istället  ;)
 
Har skottat stig till kaninerna och till hönshuset. Grävde fram växthuset också, för om det nu blir blötsnö raserar hela alltihopa av tyngden.
Var dessutom och vadade i skogen.. Det formligen öser ner !!
 
Visst är det vackert !!
 
 
 
 

snön ligger vit på taken...

endast Tomten är vaken..
 
Har inte hunnit skriva här eller någon annarstans heller. Har varit fullt sysselsatt av Julen. Det har varit att tina skinkan och gnata på gubben att fara efter potäter från källaren , för potatislådan..Samt en massa annat som upptagit min tid. Som sej bör  :)
 
I sista stund fixade allt sej, inte av sej själv men det blev gjort. Skinkan blev god, lådorna likaså. Det var trevligt med föräldrar och svärföräldrar på julmiddag.
 
Julgransfoten lös med sin frånvaro ännu igår kväll. Fattar inte vart den tagit vägen. Har en vag minnesbild av att jag sett den ute nånstans på sommaren, med blåbärsris i ?!.. Nåväl, idag klockan 5.30 när jag steg upp diktade jag en
"to do" lista åt resten av familjen. Ungen har tackochlov körkort, så de två äldsta stack iväg på julgransfotsuppköp så fort butikerna öppnade, och granen har aldrig varit vackare (ett undantag finns)...
 
Det var det juligaste vädret i mannaminne. Det har säkert snöat 30 cm med fjäderlätt snö idag.
Och det var här som tomten kommer in..
Stod på terassen och svalkade mej efter  bastun häromdagen, och det var helt sanslöst vackert. Det låg ett lugn och en frid över nejden, Det var stjärnklart och kallt. Naturen höll andan, sov sin vinterslummer..Det var så man nästan såg Rydbergs tomte..
 
Nu har jag suttit uppe ett dygn snart. Nu skall jag dyka i säng. Helnöjd !
 
En fridfull fortsättning på julen önskar jag er !
 
Boo förra julen <3
 
 

Blossa 12

Vad gillar ni den?
Jag har inte förut köpt av dessa "årgångs"glöggar, men i år slog jag till!
Och hur besviken blev inte jag ? Den är inte god i min smak.. Den där Yuzufrukten smakar pomerans, för bitter/besk smak . Men som tur är smaken som baken :)
 
Titti/ som borde julstäda...
 

Helsingfors vs Bondvischan ...

Idag var jag och äldre dottern till Helsingfors.. Det var god tid. Jag har varit på väg i evinnerligheter.. Men när jag jobbade i blomsterhandeln kändes det inte så lockande att sätta  någon ledig dag på att bli yr i huvudet i Helsingfors.
Man tog igen sej, så man orkade springa sedan. Nu har jag hela tre dagar ledigt och passade på att fara och hälsa på "mamma" när hon sålde på Vanhas hantverksjulmarknad.
Hon sade att hon räknat ut att hon sålt där i 14 år.. Så i 14 år har jag liksom varit på väg.. Nu skäms jag ju lite. Men bättre sent än aldrig.
 
Vi steg upp i ottan o tog tåget från Kyrkslätt. Billigt och bra jämfört med om man skulle ta tåget från Karis. Jag kör inte under några omständigheter bil in till stan. Så är det !
 
Vi shoppade loss rätt så rejält.. Tur att dottern var med och påminde mej om klappar jag redan köpt och glömt bort.. Det är lite tråkigt med så stora barn i det avseendet, att det är på något sätt bättre om dom kan vara med och bestämma vad dom vill ha. Så man inte lägger pengar på något dom inte värdesätter (lätt hänt..) Låter ju lite skumt det där.. men jag menar att jag hellre köper en tröja jag vet dom gillar och går med en någon dom lägger längst in i skåpet och hoppas att jag glömmer bort, om ni förstår hur jag menar.?
 
Hem ljuva hem säger jag.. Fast jag fastnade i snödrivan vid postlådan så med risk för att låta negativ och tjatig, så fattar jag inte på riktigt hur en enda människa VILL bo i någon stad. Huu.
Kom hem, böt kläder och for till skogen efter en sittpinne åt hönsen , samt fixade den på plats..Sysselsättning mera i min smak :)
 
Men nu är det bara städningen och potatislådan som fattas :) ! Det ni!

ordning på torpet...

Har flyttat om bland hönsen igen. Dom fula bruna får gå.. Om inte svärmor tar dom så tar fan.  Alltså är deras saga all . Dom har lärt unghönsena att bete sej på samma dumma vis som dom själva gör. Dom går ann som någon värre "yleinen syyttäjä".. Alla nykomlingar får på trynet, ingen skillnad om dom är vuxna/unga eller bara babysar. Så skall inte höns vara :(
 
Igår kom ett nytillskot.. En ca 6-7 veckor gammal, hoppeligen höna, som fick namnet Tweety. Nu bor Tweety och Nugget (babysarna) tillsammans med stackars Helmi som har varit totalt kuvad samt Chibi, Plopp och Koru..
Hoppas detta är en bra lösning.. Trodde jättarna Greta och Grace skulle vara snälla för dom är sävliga som få, men nej, dom sprang på babysarna så fjädrarna yrde !
Så nu bor dom två + Klara + Siri och Tyra med dom dömda fulingarna och alla tre tupparna på sin sida och då de små på den andra.
 
 
Lilla blyga Tweety kikar fram  mellan granriset.. Där är det bra att gömma sej..
 
 
 

TACK Cessi !!

 
för att du fixade bildproblemet !!!!!!!!!!
testar
 
FUNKAR !! Du e sjukt duktig :)
Där var dom arma morotslådorna jag gjorde förra veckan...

Testing

Testar att lägga en bild hit :) //Cessi
 

hjälp mej ladda bild...!!

Varför funkar inte bildnedladdningen.. Det känns urtråkigt att bara skriva, utan endaste foto, fast fotona inte brukar vara varken många eller bra. Det gick bra tills det inte mera gjorde det. Det blir bara en lång rídiramsa som kanske skall föreställa någonsorts link..?? Vad har jag gjort för fel?? SNÄLLA BERRÄTTA !! För evigt tacksam, Titti

nattskift...

Ja hör ni.. Tror ni jag ska klara hela natten nu då? Pannan är full me kaffe och Jesse Kaikuranta sjunger.. Patienterna sover för tilfället. Så i väntan på nästa arbetsuppgift.. Sålång!

sova kratta...

Det kan man kalla förra nattens sömn.. Gubben led av världens tandvärk och sov inte alls, inspirerad av det sov inte jag heller.. Jag sov mellan 22.30-1.00 men sen var det slutsovet. Klockan 5 var jag pigg trots allt och hoppade upp ur sängen. Natten kändes evighetslång av någon anledning. Iväg på dubbelskift på jobbet 7-21 , tillochmed det gick bra förutom att ryggen skrek på hjälp. Men NU är jag tröttare än trött.. Hoppas jag får sova i natt. Gubbens tand sa upp sej och slutade värka, dessutom for han äntligen till tandläkaren..Imorgon är det ledigt (igen??!) och jag skall på massage.. skööönt.. På torsdag skall jag dessutom till kiropraktikern så kanske ryggen halkar in på rätt köl igen, det kan man iallafall hoppas :) Nu godnatt.. Om Nukkumatti gör oharit ( låter bli att komma på bestämd träff ) så får han ångra sej.. fortfarande funkar inte fotonerladdningen.. grrrr... jag har gjort någon dum inställning utan att vata vad som hänt , eller nåt..

lycka ...

Idag var en bra dag ! Ibland är lyckan gjord av småsmå ting och ibland vill man ha ner månen och det är inte sagt att det räcker det heller.. Idag var jag på mitt gamla jobb i blombutiken, och var smått lycklig av bara det. Det doftade så gott med hyacinter. Då när jag jobbade där på heltid kände jag ingen doft alls, man var så van. Sedan var jag på julmarknad till Ekenäs och blev glad av vädret. Det var runt nollan och ingen blåst. Det kändes lite kallt och rått, men ifjol öste regnet ner om jag minns rätt. På en skala från 1-10 var det ett 8- väder för en julmarknad :) Men när jag kom hem, ja då kände jag mej lycklig på riktigt. Det var vacker , blå skymning. Ena dottern sprang förbi med marsvinsburen under armen, för att få den städad. Den andra dottern fixade fint hos sina kaniner. Och jag gick längs stigen till hönshuset med hundarna hack i häl.. Det är i sådana där stunder jag tycker lite synd om alla som bor i höghus. Visst finns det ju de, som valt själva och vill bo just i höghus (jag tycker lite synd om dem i allafall). Sedan finns det ju de som skulle vilja bo på landet men inte har möjlighet.. Ibland är det som sagt småsaker som får en att känna sej nöjd med livet. Jag är en lycklig lantlolla. Idag är den största förargelsen den att jag inte vet varför det inte går att ladda ner bilder här ??! Så om någon ännu kunde berätta det för mej skulle lyckan vara gjord ;)

Julmat på finska..

Idag har jag lagat både morots och kålrotslådor :) Och fyy vad det är gott och doftar jul ! Köpte mina lådor färdiga i många herrans år, direkt från butiken. Dom var inte så goda och kom ju aldrig ihåg från år till år, vilken tillverkare som hade de bättre. Så häftig är jag inte att jag skulle köpa ,eller varför inte odla rötterna och sedan tvätta, skala, skära, koka, passera... Nä, jag började laga egna lådor efter att ha fått upp ögonen för de grymt fiffiga färdigpurèade rötterna, finns att köpa fixa och färdiga i ett kilos förpackningar, bara att röra ihop och sätta i ugnen. Det finns både morot, kålrot, potatis, batat och rödbetspurè. Potatislådan måste dock lagas av egna potäter ;) (Och rödbetspurèn vet jag inte vad man skall ha till...) Rosollen har jag också gjort själv de senaste åren och smaken är nog bättre än den köpta fast det nu inte är så stora fel på den heller. Jag har många gånger funderat på hur vi i Finland verkar ha en helt annan menû på julen än tex i Sverige, som ändå ligger "vägg-i-vägg". Vi har då lådorna och skinkan som steks i ugnen, inte kokas. Sill och fisk har de ju i Sverige också. Men det jag har grunnat på är hur prinskorvarna hamnat på julbordet??? Janssons frestelse är ju gott, men det äter man ju vilken tid på året som helst, eller är det bara på julbordet den förekommer.. Den som har lite utforskar anda skall absolut prova på lådorna, redan i år! De är goda, med skinkan..Som man till äventyrs kan steka i ugnen?? Vi har faktiskt kokat skinkan på äkta svenskt manèr några år. Gubben jagade kastrull en hel dag men hittade till sist en 12 liters som en liten 3-4 kilos skinka ryms i.. Det var gott, första och andra året. Men sedan gjorde jag nåt fel, för skinkan var äckligt vattnig , usch ! Jag gillar när det är torr och bara smular sönder.. Oj , halleluja för julmat!! Det är ytterst underliga maträtter, dom är sååå gooda på julafton, goda på juldagen, men redan på julannandag börjar man längta efter nåt helt annat. Och sedan klarar man sej finfint till nästa december igen. Brukar ni göra julmaten hemma eller köper ni färdigt ? Här skulle en bild på mina finfina kålrotslådor tagit plats, men den blåvägrade.. Lyckades inte ladda ner bilden, bara en lååång link..

byfånen på Ikea

Så kände jag mej idag.. Riktiga bonden.. Vi har inte varit till Ikea ( inte någon annarstans heller för den delen) på de senaste 3-4 åren. Jag slutade tidigare idag och hade tillockmed övertalat gubben att komma med och titta på ett skåp till hjälpköket.. Vi drar i väg och redan under ditresan drabbas jag av sjuk rygg.. Lite köttbullar i magen och det kändes bättre :).. Efter att ha sökt skåp i en timme har gubben sjukt i ryggen.. Vi tåntar på som byfånar och hittar inte ETT klädskåp i 60 cm bredd.. Jo, ett. men det hade bara en stång, jag vill ha hyllor. Som bonus träffade vi ändå min bästis från skoltiden ( gubbens fd granne..cirklarna är små...) Det var trevligt att träffa henne, för det var en hel del år sedan jag sett henne också..Så helt onödigt var det ju inte att åka till Ikea :) Tanken slog mej nu, att vad i helvete håller jag egentligen på med på riktigt. Det är minst 5 år sedan vi var på kryssning.. Det är typ 9 år sedan jag sist hälsade på mamma :( ,Det är 4 år sedan jag var till Helsingfors och lika länge sedan jag var till Ikea. En annan kompis har jag inte heller träffat på säkert 4 år, som jag ändå är på väg till med jämna mellanrum, åtminstone VILL jag ju träffa henne, men vart tar tiden vägen??? På riktitgt!! Herregud, jag kan inte leva mitt liv !! Gissa om jag kommer att vara sur, bitter och innåtvänd när jag ligger på långvården...håhhååjajjaa.. Imorgon har jag ledigt och kan snickra på hönshuset.. Detta är sjukt..Kanske jag borde göra nåt lite klokare.. Men vad kan jag hjälpa att jag är född till bondslurk/byfåne, och GILLAR att vara hemma och pynja.. ???

nytt hopp ?

Var idag och talade med min tutorlärare, som det så fint heter.. Tycker ju att studerandet är höjden på svårigheter. Det tar så mycket tid, och jag bara liksom inte orkar. Tänkte nu ändå ta tillfället i akt och tala med läraren och se om det finns nåt som skulle underlätta. Schemat vi har går ut på att bli färdiga på 2,5 år. Det är renarama mördartempot om man dessutom jobbar så gott som full tid. Man ska tänka att det finns en massa hemläxor också som skall lagas och tenter som skall läsas.. Läraren är lite stirrig, men blåögd som jag är lyckades hon få mej övertygad om att detta är något jag klarar av. Kanske inte på 2,5 år.. men vad fan , man har ju 4,5 år på sej förrän man blir utsparkad från skolan.. Det är ju lögn att man skulle må bättre av att vara så långsam, som 4,5 år. Men kanske man skulle stressa lite mindre.. Och det finns ju faktiskt lite år mellan 2,5 och 4,5.. Om man skulle satsa på 3-3,5, tänkte jag. Men redan på hemvägen började jag tvivla.. Så, kanske jag tar en dag i sänder. Ser om jag orkar och tänker som så, att även om jag inte blir färdig kan jag ha nytta av det i jobbet..Jag har ännu 1,5 år på mej att hoppa tillabaka till läroavtalet/närvårdare. På den tiden bör jag väl veta vartåt det bär ?? Eller?? HUR skall jag göra... SUCK...

man blir äldre

Och ju äldre man blir desstu viktigare verkar släkten vara..
Idag var det underbara Mai:s fyra års kalas. Hon är min brorsdotter. Helt ljuvlig, som hela familjen bror, brorsfru, samt deras barn Mai 4 , och Alex 1,5 år.
Träffade dessutom systersonen Havu, 2,5 månader.. Helt underbar var han. Herregud så härligt med babysar.
Det är synd att jag inte träffar systerbarnen Andera, Desirè och Chantal så ofta. Har lessamt efter dem lite konstant.
Men en dag skall jag väl se dem också <3
 
Det är underbart vinterväder med snö ch ca 10 grader kallt. I LOVE IT !!
 
Här julstämning för er som förstår sej på  ;)
http://www.youtube.com/watch?v=YZxVw8nSdq4
 
God lillajul på er <3
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Havu, Alex och Mai <3