tittitherese.blogg.se

Om livet och levernet på bondvischan. Om djurena, studierna och ja, livet helt enkelt.

inte klok nånstans alltså...

 
Jag är fan i mej inte klok!
Idag hade jag ledig dag. Igår var det värsta skitföret.. Vad gör jag? JOO, jag stiger upp 5.45 och kör iväg gud vet hur långt, för att titta på en häst..
Tur att jag inte körde ihjäl mej på kuppen, det var nämligen nära, på riktigt.
 
Hästen, när jag väl slapp fram var ju rena rama fyndet. HUR trevlig som helst, fastän ex-travare. En finskhäst valack. Precis i sina bästa år. Jag blev smått förrälskad för andra gången på tre dagar..
 
Denna hade bara fördelar. Den enda lilla nackdelen var avsaknad av man på halva halsen. Det var en utseende fråga. Den stora nackdelen var avsaknad av tölt. Jag tror att när man engång lärt sej rida islandshäst är det islandshäst som gäller.. Tölten är en sjukt trevlig gångart!!! Passen skiter jag i.
 
Men att hästen var inkörd och på alla andra tänkabara vis trevlig, uppväger ju tölten ganska bra. För att inte jämföra priserna.. Kostar tölten verkligen 5000? Euro alltså? Gör den det ? Vi får se hur det går..
 
Här lite bilder av veckans älsklingar <3 En finskhäst + en islänning..
 
 
Urdålig kvalite, men jag skyller på Lumia.. Urgulliga båda två. Skulle jag vinna på lotto skulle det inte vara svårt..
 
 
 
 
 

VÅNDA ...

Jag våndas.
Jag harmas.. Jag tycker att det är skit ...
Att min kontakt med mina släktingar är så urkass. Vi träffas på begravningar och jämna födelsedagar..Om ens det.
 
Nu har jag varit på två begravningar denna vecka. Farmors och Mummis. Mina kusiner på famos sida  träffade vi ofta, då jag var liten.
 
Min farbror  bodde i ett hus där brandkåren huserade. Dom hade en kuslig vind som var full med gasmasker ! Vi drack alltid varm kakao, och därefter spydde jag varje gång. Tänk att man inte lärde sej? Hem åkte vi i en bil med tobaksrök, liggandes på baksätet.. Så skulle det inte gå till idag :)
 
Hos min faster hade jag två lite äldre kusiner. Dom ritade så bra!! Fastän snuskiga bilder.. Det var ju tuffa killar i tonåren :) Jag var mycket även där. Faster hade alltid några undulater. En gång var jag där när en råkade dö. Jag fick välja en ny i affären!!  Det var häftigt!
 
Hos min andra faster var jag också ofta. Jag var tillockmed dagbarn hos dem före jag började skolan.. Jag kommer igåg hur jag kvällen före skolan började , intalade mej själv att det var till faster och de tre kusinerna jag skulle nästa dag.. Inte till skolan..
 
Min andra farbror är bara 10  år äldre än jag, så han bodde hemma hos famo och fafa när jag var liten.. Ibland fick jag lov att gå/klättra upp till hans rum, det var väldigt spännande för han hade sitt rum uppe på vinden, vart man bara slapp med en stege, och bara ifall han var på plats.
 
Dessa kusiner som jag hade roligt med då jag var barn, ja nu sågs vi senast på famos 90 års kalas för 4 år sedan. varför kan man inte bara träffas? Jobbigt. men alla har ju sitt. Små barn och jobb och så vidare. jag fattar ju det men det är synd, skulle så gärna lära känna dem också !
 
Från mammas sida har jag inga kusiner  :( Inga mostrar eller morbröder heller. Man skall inte ha bara ett barn. Det är min åsikt!! Och hellere 3 än 2 :)
 
Sedan är det min styvmamma som jag också kallar mamma, hon har ju ändå varit där sedan jag var 5 år.. Hon har en syster som har 4 barn, dom kallar jag också  helt fräckt för kusiner :)
 
Då jag var yngre och vi träffades ofta , på jular, sportlov, sommarlov och vi hade alltid ( i mitt tycke) jätteroligt ! 
Vi var på sommarstugan, rodde,simmade, höll på att kvävas i hettan på den lilla vinden där vi sov..Talade till långt in på natten..
Den första kontakten någonsin till hästar var också med Tiina, jag var och tittade då hon red lektion, stallet var litet med lågt till tak.. Hästarnas hovklapper mot betonggolvet var skrämmande! Inget som lättades upp av att Tiina trillade ner från hästryggen. Nä, hästar gjorde inget som helsat intryck på mej då. Jag var kanske 8 år.
 
Sedan kom det två till, lite sent om sider..Dessa två känner jag inte alls. Jag har träffat dom just bara på begravningar och jämna födelsedagar.. Igår fick jag åka hem med dom, från begravningen, och herregud hur trevligt hade vi inte. Det var jättejättetrevligt att tala " på riktigt" och inte bara -Ja, hej-länge sedan.. osv..
 
Jag har två släkter som jag så gärna skulle vilja lära känna/ umgås med.. Varför har just vi blivit så här släktokära..
 
Jag har min surrogatsläkt, den bästa!! Min mans kusiner och brorsa med familjer :) Det är tur, annars skulle jag känna mej helt rotlös..
 
 
Mummi och Famo  <3  för kanske 4 år sedan..
 
 
 
 
 

nya rön...matlagning vet ni !

Igår var det min farmors begravning.. Den var lugn och vacker. Begravningar är alltid ledsamma, fast man vet att den som gått bort inget hellre ville. Nu vet jag ju inte hur Famo tänkte när tiden blev inne.
Men för nåt år sedan var hon beredd. Hon ville träffa Fafa och sin dotter. Hoppas hon har återsett dem.
Frid över Famo Gunhild  <3
Det var mitt i det sorgliga roligt att träffa kusinerna och annan släkt.. Vi ses ju så fruktansvärt sällan. Borde förbättra oss på det !
 
 
Sedan de nya rönen.. Tiina ville veta mera om mitt matlagas och bakas ! Detta är ju ganska lustigt för jag hatar att baka, och laga mat gör jag så att jag ser vad jag har i skåpet, eller också får jag en plötslig insikt i vad jag VILL göra.. KAN kan jag inte alls. Idag fick jag en idè om att göra frikadeller, vilket jag aldrig någonsin gjort förut. Hos frissan sist,  talade vi om matlagning och dessa frikadeller var en av hennes bravurer..
Så frikadeller med spagetti blev det ! Köttbullar med lite fetaost i ( samt diverse ingredienser, då jag passade på att tömma några burkar från kylskåpet..Lite smetana och gurksallad :) ), kastade jag i tomatsås, sedan stoppade jag in hela kastrullen i ugnen nästan en timme.. Kokade spagetti till - klart !
 
I vanliga fall gör jag mat så att jag bara kastar i vad som råkar finnas.. Det är improvision till 100%.
Konstigt att det blivit så,för min mamma är en slavisk reseptföljare och kastar inte i 4 pepparkorn om det står 3 i reseptet, och min pappa är lite rädd , då det gäller kryddor och nya saker..
MEN ABSOLUT LÄCKER MAT GÖR DE BÅDA TVÅ  !!! Som sagt. jag är en usel kock, detta också att undra över då föräldrarna vet vad dom gör ;)
Mamma är en hejjare på italiensk, underbart god mat, occh pappa lagar de godaste grytor och grillar som en Gud :)
Detta vill jag påpeka då jag vet att båda läser min blogg :)
 
Så här blev frikadellerna... Fotot är inte heller i klass med proffsen, men det är inte att undra på. Gott var det i allafall, enligt mej själv  ;)
 
 
 
 

min nya hobby ;)

I helgen var jag och en kompis på hästshopping.. Detta är en helt ny hobby som är skitintressant och betydligt billigare än att faktiskt äga hästen..
Det finns inte EN i min närmaste familjekrets som gillar ide`n att jag skulle ha en häst. Dom får tycka att det är höjden av lycka då jag är borta en hel dag, bara för att titta på nån! Så länge jag inte kommer hemsläpandes med en..
När man riktigt börjar läsa saluannonserna finns det ju HUR mycket hästar som helst.. Allt från nära olymiadnivå för typ 100000 euro, till den där luggslitna hästen som bara stått och skrotat i någon hage hela livet.. Plötsligt är den just en sådan häst som varje tant med lite ridtalanger skulle behöva, enligt annonsen..
 
När man försöker läsa mellan raderna , så är ju hästen just vad den är.. En söt häst som inte kan skänklarna för galopp, inte vet hur man står still vid uppsittning och är lite mer än småskraj för cyklar och långtradare.. Det är ju inget i de vägarna jag söker.
 
Nej, Jag vill ha först och främst en kamrat. En vänlig häst som nog kan ha glimten i ögat men inte på något elakt sätt. En riktig kompis som jag kan lita på i vått och torrt. Luffsa runt i skogen och hitta nya stigar. Rida runt i byn och heja på folk ;) Och kanske nångång fara iväg på träning med ? En som har lite egen motor men som man hittar bromsen på när det gäller. En som inte är sååå stor. Jag är ju van med 135 cm.. Då är 160 sjukt stort, jag lovar!
Men och andra sidan, bara den har alla andra sidor  jag vill ha, så må hästen vara 180 ;)
 
Hav nerver med mej, tack !
Här är några foton på sötingen vi var och kollade på, han var verkligen jättesöt, säkert just vad jag söker, men om kanske 6 år. Han är blir bara 4 i år, och jag har inte kunskapen om att få honom fix och färdig, tyvärr.
Men en riktig goding var han <3
 
 
 
 

duktiga ni !!

Måste passa på att säga att ni varit duktiga på att kommentera nu sen jag påminde er ;)
Det är så mycket roligare att logga in när det väntar en kommentar eller två!
Fortsätt i samma stil !!

Mindfulness ...

Det sportade jag med nyss. Jag gick en länk med hundarna i skogen, och det var hjärtskärande vackert !!
 
Solen skiner från en klarblå himmel mot alla frostklädda trädtoppar..Snön knarrar under fötterna..
Jag stod en god stund och bara begrundade detta otroligt vackra vinterlandskap vi har just nu..Varför hade jag inte kamera med mej?
Temperaturen har stigit till en behaglig nivå,  -20, ingen blåst alls.. UNDERBART!
(Som gjort för en skrittrunda med hästen som inte finns...)
Tog några foton från terassen istället. Det får duga..
 
Silosen.. Som gubben o dottern byggde på hela(halva) sommaren syns faktiskt. Det har jag inte sett förut?
Solen lyste så fint på den att den blänkte..
 
 
 
 
Så ser det ut just nu :)
 
 
 
 
 

Och nu är det vinter ...

Och skidan hon slinter.. Eller hur går nu den enerverande sången igen?
 
Vinter är det i vilket fall som helst. Ute smäller kylan i -30 grader. Solen skiner och det blåser inte, så om man inte skulle förfrysa näsan av sej så skulle man kunna gå ut och gå  en sväng.. Får vänta några timmar med det.
 
Det härliga landelivet som jag förespråkar så varmt är inte så härligt just såna dagar som idag. Steg upp rätt så tidigt för att elda i pannan och sätta vattenkranen att droppa för att vattenrörena inte skall frysa. DET skulle vara illa. Jag tror faktiskt det inte har hänt ? Eller har det.. Kommer inte ihåg.
 
Hönsena har det inte varmt dom heller. Fast jag har en värmelampa åt dem så är det rejält på minus i deras hus.
Borde ha en till. Skall köpa, men det hjälper ju inte idag. Satt massor med halm åt dom. Det är som Emil i Lönneberga säger : Huvudsaken man håller sej torr om föttera..Så jag tror dom klarar sej bra trots allt.
 
Imorgon har dom ju lovat varmare väder. Vad det nu sen är.. Det kan ju vara -20  :)
 
Ha det bra, o sätt på er alla yllebyxor ni hittar !
 
Såhär såg det ut i morse .. brrr...

skriv nåt?? !!!

Jag har ju inte alltför många läsare, men nån ändå..
Jag önskar ni skulle kommentera lite flitigare :)
Har ni nåt ni vill höra mera om ?? Annars blir det vad det blir..   :)
 
Titti.. som tycker det är roligt med väntande kommentarer vid inloggning  ;)
 
Valde foto HELT random bland alla 10 tusentals foton på nätet, detta var resultatet:
Kommer ihåg att jag plockade buketten till en midsommar..
 

PISSFÖRBANNAD !!!

Fy tusan!! Jag har varit en godtrogen, blåögd idiot (som vanligt).
Har på nåt sätt levat i tron på att när burhönstiden är förbi, så får man  inte längre ha sina produktionshöns i bur, och dom har det bra, åtminstone lite.
På äggkartongen står det , hur det nu översätts från finskan, men golvhöns= hönsen har golv att gå på( i mina ögon har de då strö att spärta i och ett golvutrymme som man kan kalla golv !!)
Sedan finns det virikekanala= nånsorts hönshus där hönsen har nåt att göra, enligt reklamen rastypiska saker, som just spärta, sitta på pinne, lägga ägg i ett bo osv.
Men NEJ ! Nu har då mina ljusblå ögon öppnats och det med besked! Ett hönshus som får kalla sej för golvhönshus
ser det ut så här :
GOLV ?? Kan man kalla det där nätet golv? Hur många cm per höna är det??
 
Sedan i det där andra hönshuset där man får intrycket av att dom får leva livet som höns bör ser det ut så här:
Alltså på riktigt!!!??????? En sittpinne, alldeles för tunn, hela 15 cm/höna, av metall... FÅR man för fan kalla det sittpinne??Och på golvet där det skall finnas spärtmaterial för rastypisk beteende??DET lär vara en bit torvmatta.. OJ, vad hönsena blir glada..Och värpa får dom bakom en plastskiva på nätgolv.. WOHOO!
 
Och detta täcks dom marknadsföra för icke vetande kunder som något som hönsena skulle leva lyckliga i !?
BULLSHIT !!
Jag fattar att inte alla kan ha några höns för hemmabehov.. Men i Sverige har jag sett foton på höns i produktion som ändå fått gå ute/levt ett lite normalare liv.. Är det bara i Finland vi dumma blåögda konsumenter tror på vad det står på äggkartongen?? Eller finns det länder där produktionshönsen lever ens lite lyckligt..
Det är ju helt felformulerad reklam som bara har i sinnet att lura köparen. Tänker för fan aldrig mera köpa en enda kartong ägg.
 
Nu är jag pissförbannad !
och jo jag vet att det är hyckleri dessutom, för jag äter kött och de stackars djuren har det inte bättre alls.
 

hör och häpna !

Idag, just för en stund sedan, föll några ord , säkert i misstag,  över min gubbes läppar..
 
Hör på noga nu : han sade, att HOBBYR BRUKAR KOSTA !!! Herregud, när har han kommit fram till detta? Hittills har han ju som jag skrivit tidigare, tyckt att morotsodling är en hobby som man skall ha, om man nu med våld skall ha någon hobby..
 
Så från att odla-sälja=förtjäna till att hobbyer brukar kosta pengar är det ju lång väg.
Så kanske han någonstans inom sej ändå förstår detta med hobbyr. Jag är ju iof ett dåligt fruval på det sättet att jag gillar hästar, som ju som bekant kostar mera pengar än mången annan hobby.
 
Jag skall nu lägga ut ett foto på hästen jag hittade lite i misstag som jag föll smått pladask för, när jag bara såg fotot.. Detta är en häst i min smak. Liten och rund :)
Vad tycker ni ??
 
 

mera sorg ...

Idag gick min Famo bort.  :`(
Hon var gammal och sliten och dålig och ville inte leva mera. Det är ju en liten tröst det också.
Av Famo har jag också lite minnen från tidig barndom, men förvånansvärt få, för jag tillbringade mycket tid där.
Jag kommer ihåg när hon jobbade med att städa i något daghem. Jag fick komma med och medan hon städade och sjöng så satt jag och ritade och lekte med dagisets leksaker..
Min farbror är bara 10 år äldre än jag, så hon hade ju själv fullt upp med barn och tonåringar när jag var liten.
Hon var en fena på att baka och när vi var hos Famo och Fafa på julkaffe (Fafa var född på julafton) fanns det alltid minst sju sorters kaffebröd på bordet. Hennes skurna pepparkakor är absolut jordens godaste!
Jag tror och hoppas att Faster och Fafa mötte henne vid Himlens port. Vi talade förr mycket om sådant, och jag vet att hon trodde på att någon skulle möta  henne.
Ha det bra famo <3
Tänder ett ljus, även virtuellt..
http://www.sytytakynttila.fi/index.php

pensionist

Jag skäms ju nästan att medge att allra helst skulle jag vara pensionär. Tänk när man skulle ha dagarna långa-bara tid- till det man skulle vilja göra?
Jag klagar ju iochförsej inte på arbetet heller, det är inte det som är felet, utan felet ligger i att man inte hinner med allt man vill när man måste jobba stup i kvarten. Optimalt skulle vara att jobba kanske 3 dagar i veckan.. Men vem har råd med det?
Då skulle man inte ändå kunna ha nån häst.. Hur är livet funtat egentligen?
Sen när man är pensionär och har tid, och kanske tillochmed pengar, så, ja, då kan man ju inte längre drälla runt på hästryggen, utan man måste tänka lite på lårbenshalsen också..Så när i hundan skall man ha hästen??
När man har tid har man inte råd eller hälsa, när man har hälsa har man inte tid och pengar..När man har pengar har man knappast tid...
SUCK IGEN !
 
såhär?
en frustrerad Titti
 

myror i brallan...

Så känns det.. Usch vad jag är rastlös, nåt borde hända. Vet inte vad.. (Eller jo jag vet, men det är inte realistiskt just nu..)
FYYY... Kliar... :)

hjärtat vs hjärnan ...

Har ni någongång låtit hjärtat styra, fast hjärnan sagt ifrån så gott den kunnat?
 
Jag är ju missbildad på det viset, att hjärnan och hjärtat inte alls verkar tillhöra samma kropp. Hjärnan FATTAR nog sådär riktitgt på riktigt att man klarar sej utan hästar och höns, kanske tillockmed utan hundar, kaniner och marsvin.. Men det är hjärnan det..
Hjärtat däremot proteseterar villt mot sådant liv där inga djur finns. Speciellt då hästar. Och det nöjer sej inte med vilken jäkla häst som helst heller, nej, den skall helst vara en  egen. Så att det kostar så mycket som möjligt (säger hjärnan) men det arma hjärtat KAN inte rå för att det känns som att en egen är en egen, kosta vad det kosta vill, medans någon annans häst är någon annans.. Kan säljas bäst som det är, eller värsta tanke: man blir grundligt förälskad i en häst man inte kan köpa! Det skulle vara fasansfullt.
Bättre alltså att hålla sej från hästar som kan tänkas försvinna ur ens liv så där huxflux..Och invänta tider där det är möjligt att vara hästägare..
 
Min man skulle vara utom sej av lycka om jag bara hittade en hobby som inget kostar eller allra helst, skulle inbringa lite pengar !! Typ morotsodling !! Nog skulle det väl vara underbart att vakna varje morgon och ränna ner till trädgårdslandet för att titta hur mycket de små liven växt under natten!! Tänk bara på alla euron som skulle rulla in när man vattnat och ansat , knippat och SÅLT sina små älsklingar!! Vilken hobby !! Va??!! Inte ?? Tänkte väl det !
 
Tillbaka till ruta ett då. Jag vill ha en häst!! Endera min egen , eller så en på foder. punkt slut. Ingen diskussion om morötter och porslinsmålning.. (Vilket också kan bli rätt så dyrt om man blir helt frälst..)
 
En fjording kanske?
Denna tinker  här är vääldigt vacker, men skulle nog inte vilja ha en med såå mycket hår..
En finsk häst, är alltid en finsk häst..Fina är dom.
Kan inte hjälpa det med islänningarna ligger närmast hjärtat.. Dyr smak :(  En islänning kostar massor, medan man skulle kunna få en ex-travare som säkert skulle vara trevlig den också för en bråkdel av priset..) Men vad gör man?? Hjärna vs hjärta ! Vilken skall vinna, eller kan dom kanske kompromissa lite?
 
Det var dagens fråga.
(bilderna är tagna från nätet)

värsta dagen på året ??

I år har det ju redan hunnit hända ledsamheter så detta kan inte vara  årets värsta dag.
Dessutom behövde jag inte sätta ett strå i kors !! Halleluja!
 
Jag talar om dagen då julgranen skall ut. Att jag hatar det!!
Det är så fint och mysigt när granen tas in, den är vacker och grann där den står i knuten.. Men när nyårsdagen kommer vill jag inte veta av någon gran mera. Det är ju för guds skull vår ! Och där står granen.. Ingen kommer
ihåg att vattna skrället och den stackaren barrar nåt förfärligt. Ju längre den står desstu mera barrar den och jag vill inte ha barren överallt.. Så den får stå en tid till..
Dålig logik, jag vet.. Det slutar oftast med att i mitten av januari bara bestämmer jag mej, NU skall den ut, och så bär jag ut sen och dammsuger barr ännu vid påsk..
Idag kickade dock min man ut eländet, den var så smal i år att den rymdes ut genom fönstret= barr bara i vardagsrummet  :)
Jag får dåligt sammevete också. Den arma granen har ju fått sätta livet till, och glittrat och varit fin allt vad den har orkat  för oss hela julen.Det var dessutom en utomordentligt vacker, tät och smal gran vi hade i år. Och jag trilskas. Det har jag ingen som helst rätt till.. men MÅSTE dom barra så??
Tack granen !! ( Det var trevligt att du kom och ännu trevligare när du for...fyy mej...)
 
Ett antal år sedan, kanske typ 20, så hade vi världshistoriens allra vackraste gran! Det var en ädelgran i svärmors granhäck som hade stjälpt eller nåt. Toppen på den granen tog vi, och den var så vacker.. Den hade massor med små fina kottar, och den var tät och helt urtjusig ! Det var den enda granen i vårt hus som inte barrat. Den började växa !
 
Eftersom jag ingen bild av granen hade, sätter jag ett charmigt foto av mina bonnalurkar till ungar ( ca 15 år gammalt..)
<3 Visst är dom söta !
 

namntips, nån, tack ?!

Den nya svarta hönan behöver ett namn.. Min fantasi har tagit semester.
Synd att det inte är en tupp, för hon liknar Elvis. Har samma bakåtslickade frisyr och allt :)
Jag väntar med spänning på hennes ägg !! Eftersom hon är till hälften araucana så borde äggen bli blåa. Det ni !
Andra halvan är svensk svarthöna. Hon är verkligen svart, hela lilla hon <3
Sedan skulle jag ju vilja ha en som värper gröna ägg också.. samt marans höns (hur det nu böjs och stavas) för dom värper helt chokladbruna ägg.. Det finns mycket att vilja ha på hönsfronten, tro det eller ej!
 
tillochmed små fossingarna är svarta. Visst är hon fin!
Skall nu alla som läst hitända ge ett namnförslag!! Det skulle vara roligt!
 
 
 
 

Minnen

Fast det bara är årets första dag så har det hunnit hända ..
 
Min Mummi gick bort idag. :( 
Hon är inte min riktiga mormor, men en hel del av mina lyckligaste barndomsminnen kommer från tiden då vi firade jul hos dem, med mina "kusiner" och när vi var på Mummis och Vaaris sommarställe.
Det var en helt underbar stuga, fast vid sjöstranden. Mycket simmas, ut med båten och så var jag med min"kusin" till en lantgård där de hade tjurar och kattungar. Vi badade bastu och talade långt in på natten. Mummi bakade de godaste gräddtårtorna..
Jularna var så festliga,  fast vi hade knappt ro att äta för vi var så nervösa, och väntade på julgubben som kom varje år. Vi sov över hos dem, skrinnade på sjön och lekte ute. I radhusområdet fanns mycket barn och det var härliga tider.
 
Fina minnen !!
 
De visade aldrig att jag inte skulle ha varit deras barnbarn på riktigt, utan jag kände mej som ett. Frid över deras minne <3
 
 
 
 
Sedan shoppade jag en höna, så där helt appropå. Den råkade ha vägarna förbi och sonen fanns för engångs skull på rätt plats på rätt tid, så han fick söka den med sin kompis. Bra för 20 åringar :) Dom kände sej som äkta hillbillies :)
Hönan e jättejätte fin. Ser ut lite som en korp. Hon är hel svart, ben och allt är svart.  Hon är bara 2 månader men hon har Tweety och Nugget i smamma ålder med sej, så det blir nog bra.
 
Nu skall jag tända ett ljus, och minnas Mummi.