tittitherese.blogg.se

Om livet och levernet på bondvischan. Om djurena, studierna och ja, livet helt enkelt.

detta med att köra bil...

 
Jag medger att jag är en feg kusk.. Jag segar hellre efter en långtradare kilometervis, än kör om, ifall jag inte har en raka på minst en kilometer framför mej, och absolut ingen mötende trafik.
På motorvägen (med bra bil, inte min! ) kan jag däremot gripas av omkörningshets.. Det kliar i maggropen när man kör om.. Jag gillar det inte, men på motorvägen  behöver man bara vara rädd för sådana som kollar dåligt i bakspegeln.. Alltså ingen mötande trafik.
 
Men så här på landsbyggden, ja då kör jag ganska sakta, utom på 60 området då gasfoten plötsligt börjar väga.. Det är underligt, kan det vara psykiskt?? Att på 60 området VILL jag köra 80 men på 80 området kör jag helst 70..
 
Idag körde jag ungarna till Brusaby.. Med min lilla loppa, Citroen Saxo, typ 2x1 meter stor.. In klämde sej 3 långbenta ungdomar, deras 1 meter långa ,fullpackade väskor( alltså 3 st) , diverse datorväskor OCH en hund (ingen liten heller, utan en labrador).
 
Fatta,.. min Tyjje (bilen, då) är ett under av rymlighet.. Jag kommer inte på ett bra svenskt ord. På finska TILAIHME ! På riktigt i min pyttebil klämde allt detta in sej.. Men sedan var det också proppfullt..
 
På vägen från Kimito, dit det "bara" är typ 85 km, men det känns som minst 120, är vägen helt sjukt kurvig,backig och smal på sina ställen.. DESSUTOM är den nyasvalterad på sina ställen..
 
Här kommer fega Titti in i bilden.. Nyasvalt,regn,mörker,kurvor,smal väg = absolut max 70 km/h. Dessutom VIMLAR denna väg av hjortar.. Jag skulle köra 60 om jag skulle täckas..
Jag blir gråhårig med alla medtrafikanter som skall köra om mitt i kurven, mitt i backen , på en regnvåt nyasvalterad väg.. Fattar de inte att risken för att hamna i diket är typ 90 %.. Eller är det mej det är fel på?
 
Vi bor på ett otroligt dumt ställe.. Platsen är rena bondvischan, men vägen som går genom byn, drar åt sej alla kamikatse förare.. Man skulle komma fram i tid och med livet i behåll med att köra 60-70 på vägen, som ÄR kurvig och har dålig sikt på alla ställen.. Men detta fattas inte av de flesta, som bränner förbi  med 90-100 i glaset..
Jag har velat ha hästen hemma , då när jag hade häst, men med denna väg är det hopplöst.. Då alla (eller många) använder den som om det vore en motorväg. Man skulle lätt bli pannkaka..
Varför måste man ha så brottom i trafiken??
 
Min Tyjje the Tilaihme:
 
 
 
Och som bonus, dagens bild.. Ett av de bästa jag tagit på länge..
 
 

barndomsminnen en ledig lördag..

Oj vad skönt med ledig lördag. Lördag är den dag jag helst vill ha ledig..
 
Idag hann jag med att läsa till tenten.. (vena cava superior.. ;)  ) Samt gosa lite med hönsen.. Snart ser man ingen skillnad på Greta och Grace.. Hur skall jag sen göra?
 
Var ut och gå med svägerskan, vädret var helt underbart!! Varmt och soligt.
Sedan var jag efter potatis från landet, ingen potatis i världen går upp mot de som är helt nyplockade. Usch så goda dom var.
Sedan ringde grannens gubbe som sitter med sitt livs första sjukledighet och frågade om jag skulle hänga med på gårdsmarknad, med närproducerat till Westerby gård. Ja, det lät ju inte helt fel, så jag hände med. Båttur dit, ( skulle jag vinna 5 miljoner euro skulle jag skaffa båt och ett skärgårdsställe...absolut!)
Väl framme regnade det, naturligtvis.. Men det fanns allt möjligt  till salu, marinerade vitlökar, korvar, kött, fisk, garn, grönsaker,  senap, äppelpaj mm mm... Köpte soppkött, nyrökt lax, senap ..
 
Mötte gamla bekanta, det var roligt att tala en stund med dom!
 
På tal om skärgårdar är mitt barndoms skärgård oförglömligt.. " Bataklang".. Där finns minnen från barndomen i det oändliga..
Papegoijan Lura som rymde och satt i en trädtopp,  pappa byggde en trähäst åt mej,  massor med skogsbässar, stora vida skogen där jag gick ensam som pytteliten, efter posten ( som vuxen var skogen typ 300 meter lång..) bastu varje dag,  rökt fisk,  plättar med kardemumma i,  stora röda tekoppar med vita prickar..  hett sovrum, Lonkero i kyllådan,  utedasset långt borta (säker var det nära på riktigt).. Båtturen ditmed äckligt grunda ställen där man såg havsbottnet, och farbror Erik som gjorde extra piruetter med båten, och som strödde sårpulver på berget när jag hade ramlat och slått mej fördärvad.. Vädernyheterna på radio,  då man måste vara helt tyst. .Åskan,  matttvätten,  musslorna vid bryggan,  hundarna Sweetie och senare Chiara, Och farbror Eriks söndagskläder..Han var ett orginal.
Jag blir helt sentimental och tårögd..
 
Det var tider det.. Härliga Bataklang!! Namnet stod uppe i taknocken och var dit spikat med såna där gammaldags ölkorkar.. Alltså själva korken av riktig kork, som förr fanns innanför ölflaskans plåtkork.. Om ni fattar hur jag menar..
Ja, det var en tidsresa så här helt appropå..
<3 Bataklang <3

ingenting!

Är så jobbit/ stressigt/ krångligt/ onödigt.. att inte fredagsbastu med dopp fixar det.
Det har aldrig varit mera vatten i potten än idag.. Redan på första trappsteget på bryggan var man i vattnet.. kallt, men ACK hur härligt!
I <3 our vattenpott!!

gissa vad jag gjorde..

Idag ringde väckarklockan 6.30 prick.. Jag var jättesömnig. är ju ingen morgonmänniska precis. Ute var det mörkt och jävligt..
Men hurtiga jag kastar benen över sängkanten, sköter hönsena och fixar i väg mej till skolan som skulle börja 8.15.
Det är en bit att köra också.
Nå, väl ditkommen säger mina klasskompisar att jag inte behöver vara på plats idag, då jag jobbar som närvårdare.. VAFAN ! Jag skulle ha kunnat vända andra sidan till och dra täcket upp över öronen istället för att stiga upp.. UJ så jag blev tjurig.. Hur hade jag sådan nollkoll på situationen? ( Tyvärr är det där en egenskap jag har. Jag har alltför ofta nollkoll..)
 
Men inget så dåligt att man inte kan få ut nåt bra av det.. Jag körde hem via butiken. Svängde in och hälsade på vid en praktikplats där jag praktiserade i maj. Har tänkt många gånger att jag skall fara men NU hade jag ju tid över.
Så kom jag hem, satte igång med att städa i hönshuset, satte även hönsgården i vinterskick, så det bara är att släppa dit hönsen på våren.
Jag lagade maten färdig och jag moppade golven.. Sedan tog tiden liksom slut.. Jag hade tänkt att jag skulle läsa till tenten som är nästa vecka.. Men imorgon kan jag konsentrera mej på det då det andra är fixat.
Nu iväg på kvällsskift, sedan hem och njuta av fredagens obligatoriska : bastu med dopp..
Och så ledigt både på lördag och söndag... Milde Moses!!
 
Trevligt veckoslut !!
Titti

gott och blandat

Nu blir det ett sammelsurium av allt möjligt..
 
Jag blev så glad när den yngsta ungen plötsligt klev in genom dörren, en torsdagkväll. I vanliga fall kommer hon hem på fredagen.
 
Hönsena har äntligen fått vett i huvudet, dom väntar på att komma in, istället för att springa åt alla håll då man öppnar dörren till hönshuset.
 
 
Fick godkänt i kielihuollontentti , bara en etta, men godkänt.. det var rätt så svårt för mej som varken kan gramatik eller har finska som modersmål. nu är det bara resten av de 3 åren kvar !!  suck....
 
På jobbet är det häftigt att se då en patient berättar på fullt allvar att hen nog varit  till Moskva (under förmiddagen) , och vädret där var höstigt.. Resan gick i arbetets tecken. När jag frågade att hur slapp du dit så fort, jag har inte märkt att du har varit borta, såg hen på mej, med glimten i ögat ( och en min som sade att allt tror du på!
(Jag spelade ju med i dramat)) och svarade att dom där flygande tefaten är ganska snabba... :) Härligt!
 
Köpte jättegoda suchi från fiskbutiken på väg hem. Det skall jag göra oftare..
 
Väntar på ledigt veckoslut.. Det är jättelänge sedan jag hade ett helt veckoslut ledigt, eller ens 2 dagar efter varann..
 
Att sådant ..

ååh, mitt huvud.

I skolan har vi i går gått igenom PowerPoint, hette det så? och idag Exel.. Jag kan inte låta bli att undra hur i herrans namn man för bara 20 år sedan kunde bli sjukskötare utan att kunna dessa oliidligt viktiga saker?
Om någon kommer in med ett sår som behöver ses över, eller annars mår apa, visst sjutton bör man kunna fixa en Exel tabell på nolltid då? Eller ännu hellre skriva någon ridiramsa på Word, fixa till marginaler och mellanblad,rubriker och innehållsförteckning.
Nä, tacka vet jag den tiden då Florense Nightingale gick med en våt, kall trasa och strök pannorna på de sjuka..
MEN underligt nog, fast min hjärna är på knut och jag inte har många timmar ledig tid per dag, så känns det underligt bra, man känner sej levande på något vis..
 
Hönsen heter by the way, Helmi, Greta och Grace..

les brills ,foto på underverkena

Alltså foto på de nya brillorna..
Det är lite knepigt , men man vänjer sej säkert snart. Mina första progressiva alltså  : /..Usch jag är gammal!
Jag har alltid velat ha glasögon "utan" bågar. Har inte vågat tidigare, då bågarna är ganska behändiga, då det gäller att gömma ögonpåsar. Nu är det slut gömt, men vafan, jag ÄR gammal, jag får ha ögonpåsar, så det så!
 

Dagens skratt

fFck jag då jag ringde och skulle höra om mina brillor som jag beställde evigheter sedan äntligen skulle ha kommit. De hade de!!
Men att man kan höra så fel.. Jag presenterade mej som Titti Nyman och damen i andra ändan hörde Ritva Laitinen.. Hon lät dock som om det inte var hennes dag idag.. Kanske hon hade en älgfluga i örat eller nåt..
Så kan det gå ibland. Nu skall jag söka brillorna.. Kanske jag presenterar mej som Ritva Laitinen. Månne hon hör Titti Nyman då?

along came polly

And Helmi and miss Who ?
Alltså har det flyttat 3 hönsfröknar till mej...
(Lugn mamma, dessa var det tal om redan i våras!!)
En australorps, vacker som en dag, vit med ljusgråa prickar, Helmi..
Sedan två silverbrahmafröknar. Den ena Polly? Eller kanske Ebba och Elsa?  Det är inte lätt inte. Fina är dom iallafall.
 
Sätter foto bara jag hittar kamerans laddare.. Den har varit borta  i veckor redan :(..
 
 

lavemang

Där har ni vad hemupgiften denna vecka skall handla om. Jag har googlat vattenlavemang, med ytterst dåligt resultat. Hoppas jag får läxan godkänd ändå. Sedan var det en del annat också som vi skulle hålla koll på, angående tarmtömning. Håhhå.
Detta + att jag har börjat läsa på tenten ( i tid !!! ) har underhållit mej hela veckoslutet. Dessutom kvällsskift både lördag och söndag. Inte hinner man med något normalt, som att städa eller laga mat. Tur att ungarna är stora, och kan hjälpa till.  Jag fattar verkligen inte hur de, med småbarn klarar av att studera.
 
Regnet öser ner där ute, vilket är tur, då har man bättre ro att läsa. Men annars skulle det få sluta regna, Jag vet inte hur gubben skall fixa in skörden från åkrarna snart.
 
Nej, om man skulle ta och fara på jobb en sväng...

höstmarknad

I Ekenäs är det höstmarknad varteviga år. Jag har inte varit där alltför flitigt. När barnen var små var vi några gånger, men sedan hade jag paus på över 15 år.. I fjol var jag där helt ensam, tyckte inte det va värt nåt. I år var jag där med svägerskan  och dottern + svägerskans dotter och det var helt okej.
Jag hade en enda sak jag tänkte att jag kanske skulle köpa. Papper. Förr har där varit gubbar som skrikit och satt kilovis med papper i en kasse som inte varit så dyr att köpa. Dottern har blivit kräsen med sina tecknepapper, allt duger inte längre, men jag skulle ha behövat anteckningspapper. Dock fanns inte en enda pappersgubbe där.
 
Däremot åt vi plättar, köpte plånbok och lakrits och så hittade jag en bedårande höna på loppis, en sån där som man kanske ska ha till socker.
Det är ett underligt ställe, det finns egentligen inget att köpa, men om någon skulle smälla en 200 euros sedel i handen på mej, så skulle den nog vara slut innan dagen var det. Jag skulle nog ha hittat någon mössa, tröja, handskar, härlig äkta parmesanost, ja, och en massa annat.
Däremot skulle jag aldrig köpa torkad frukt. Tycker det verkar smått ohygieniskt att köra land och rike runt med torkad frukt, den blir ju fuktig, folk nyser på den ..
 
Kanske jag tar en tur dit i nästa år igen. Den som lever får se.
Jag älskar filmen där Emil går på marknad, är det i Backhorva ( eller är det där som auktionen är?) eller Vimmerby eller var. Men det finns hästar och kor att köpa.. En sådan marknad skulle jag gjärna gå på!
 
Min höna :)
 

hjärnkapasitet, tack

När man är över 40, så ska man inte mera gå i skola. Så är det. Det är därför man efter grundskolan förväntas gå endera i gymnasiet eller någon yrkesskola, och senast efter gymnasiet i 19 års åldern skall man gå sin yrkesutbildning.
Har man lite hjärnkapasitet kvar efter det, kan man kanske ännu i 30 års åldern läsa till sej ett annat yrke. Men när man fyllt 40 har alla tågen gått. Man lär sej inget.
Idag i skolan hade vi anatomi. Det handlade så vitt jag förstår om horminer, och om hur de sugs upp i kroppen, av vad och när. Om hur blodsockret trappas upp och ner och av vad.
Det fanns väldigt fina ord med, glukemi, glutelys?? gluteneogetolyt?? Och annat som inte låter klokt. (alltså detta var inte de rätta orden, men de lät ungefär så där..) Så länge läraren ritade upp systemet fattade jag det, kanske jag gör det ännu, i bästa fall. Men dom där ordena hör fan till.
Hur i herrans namn skall jag ro detta projekt i land..

nååd, inte babyfeber..

Jag är säkert den människan på jorden som oftast drabbats av babyfeber. Jag behöver bara se en nyfödd och vips, är min högsta önskan en egen liten baby.. Dom är bedårande, hur kan en så liten varelse vara så perfekt?  Med kvadratmillimeter stora lillfingernaglar? Det är verkligen ett mirakel att varje cell fattar vad dom ska göra. Och var dom skall vara..
 
Idag var jag och hälsade på min syster med familj. Dom har en en vecka gammal liten pojk. Han var helt underbar.
Och säkert som amen i kyrkan drabbades jag av babyfeber. Nog skulle det vara härligt med den sådan liten igen.
Med åldern som sjunger på sista versen vad babysar räknas, har jag ändå lärt mej att tänka rationellt. Så när jag var hemma igen så var den värsta febern över.
Men nog var han söt...
 

voi fan..

Idag kom gubben och rapporterade dåliga nyheter.. Jag hann tänka fast vad innan han berättade att frysen nere i källaren hade pangat. Det var ju dåliga nyheter, precis som han sade. Det är inte länge sedan jag bar ner en massa blåbär och från förut fanns lite svamp.
Detta har hänt tidigare, men då var det nåt ljushuvud som hade dragit ut stöpseln, så att allt hade smultit..
Vis av det misstaget virade jag jesustejp runt alla sladdar och uttag som kunde tas isär.
 
Glädjen höll sej över ett år, men nu så hade alltså saften runnit ut på golvet = frysen på + grader  rejält.
Det var dock min turdag att gubben hade nåt att fixa i källaren så han såg detta, för hör och häpna : Det var inte länge sedan frysen pajjat. Innehållet var fortfarande svalt och doftade bra. Hastigt till butiken  efter syltsocker, och så kokade jag 6 -7 liter sylt av det mesta. En bytta kastade jag, vet inte varför den inte höll måttet när det andra höll.
Alltså ingen total katastrof, som sist då jag kastade bort bär, kött och svamp. Tog risken och frös svampen på nytt. Hoppas det gick bra så. Satte märke på burken, så jag kan hålla extra koll när jag skall använda den...
 
Det var dagens sämre nyheter. De goda är : När jag kom hem från jobbet halv 10 på kvällen och hade glömt att ta in ved för att värma duschvatten, så skulle jag då ta in veden och märkte till min stora glädje att det var eldat, det fanns varmt vatten! Dottern hade tagit in ved och eldat, UTAN ATT BLI TILLSAGD!  Det ät lite smått unikt.
DESSUTOM hade hon gått ut med hundarna och nattat hönsen. Duktiga flicka <3
 
De jäkla blåbärssylt burkarna skrämde livet av mej, det knäpper i köket. Men de fixar vakum åt sej som bäst.. :)
Det var det som knäppte, när plåtlocket sögs ner.
 
Fina Aurora till salu..( tupp)
 

Och Plopp som jag verkligen hoppas är höna.. det ser lite 50-60 ut som Matti Nykänen skulle ha sagt ;)

jobbet

Idag har jag då kravlat upp mej ur sängen före kl 6, och hemma var jag halv nio på kvällen eftersom jag kunde sluta en timme tidigare då allt var gjort.
Jag har under denna dag varit stolt, orolig, rörd,  glad och sista timmarna hysterisk. Herregud att det kan vara roligt på jobbet..
Jag rekommenderar för alla att jobba en månad på ett ålderdomshem/bäddavdelning. Det gör gott.
Man fattar att vara tacksam för små saker, man binder någonsorts band med alla möjliga människor med olika bakgrund..'
Man får någon slags känslor för gamla tanter och farbröder som inte gör livet lätt alla gånger, men de bara vandrar rätt in i hjärtat på en på nåt sätt. Sedan gråter man när de flyttar..
 Man skrattar sej fördärvad med kollegerna.. I LOVE THIS JOB !

söndag

Och lång dag på jobbet. Först 7-15 på jobb 1, sedan 15.30-21 på jobb nr 2..
Som tur fick jag läxan fixad idag, sista inlämningsdagen är i morgon.. Hur dom sedan tar det är en annan sak. Jag har väldigt svårt för att i någon text hålla mej torrt alvarsam.. Jag kan bara inte.. Och jag är rädd för att det är just precis vad som krävs i denna skolan.. Bara torrt fakta..
 
Så i väntan på vitsord..
 
Trevlig söndag, njut av den ni !
Titti

hösten är kommen

..hör stormarna fly eller gny eller hur sången nu gick.
Det är höst. Punkt.
Det blåser som bara den, och regnet öser ner vågrätt.. vattnet i potten är skitkallt, fast inte en grad kallare än förra veckan. Konstigt.
Tur att strömmen inte for medan det blåste som värst och det var eld i pannan. Det är min stora skräck att strömmen ska fara då. Jag vet inte hur jag skulle fixa att släcka elden och lufta pumpar och gud vet  allt man måste ta sej till på nolltid i sådanafall, i kolmörker dessutom. Jag har haft tur och gubben har varit hemma sådana gånger det hänt. De som bor i höghus vet nog inte hur enkelt de har det..Vedeldning skall man nog vara smått galen för att ha !!

io sono vecchia...

Där tog  mina italienska kunskaper slut..
 
Men jag känner mej gammal. Vet ni vad jag gjorde idag? Jo, jag beställde mina första "moniteho" glasögon.. Alltså mommoglasögon.
Har velat ha sådana utan bågar, och nu blir det sådana..Så att säkert alla ögonpåsar och skrynklor syns, det har varit ganska behändigt att gömma sej bakom glasögonen..
 
Jag har märkt på senare tid, att för att läsa tidningen, så måste jag ta av mej glasögonen för att se något, eller jag ser ju nog, men suddigt. Ser inte att ta ut stickor från fingret mera tex.
 
Ville nu bara dela med mej av ålderdomens fröjder med er !
Nu, läxor, sedan bastu+dopp.. Imorgon och på söndag morgontur. Herregud, jag hade glömt, på söndag även kvällstur..Att sådant..
Trevligt veckoslut!
Titti

älgar och annat

När jag med lov körde utan registerplåtar i flere dagar , ja ser ni, DÅ kom inte en endaste polis för att kolla vad jag sysslade med. Nej, jag fick köra helt i fred med min bil, som såg helt naken ut, stackaren, utan sina plåtar.
Nu är Tyjje som han skall igen, och dessutom besiktad. Det är en stor lättnad.
 
Härom kvällen när jag körde hem från jobbet, var det just så där skumt mörkt som jag inte alls gillar att det är. Jag är rädd för älgarna som kutar på längs vägarna när det är skymning..
På platsen där polisen stannat mej ett antal dagar tidigare tänkte jag på deras hälsning när jag for iväg
-Kör försiktigt, det är fybenta typer i farten (Tänk vad omtänksamma dom var). I samma stund jag tänker tanken kliver en jätte älg ut vid vänstra vägrenen, jag bromsar in, kör ju som tur sakta, och älgen tar ett steg på vägen och gör en helomvändning.. Tänk om den skulle ha klivit ut på min sida av vägen, då skulle det kanske ha gått sämre.
Jag tänker fortsätta vara rädd för älgarna..
 
Sedan skall jag passa på att raportera om hönsena som gjort enorma framsteg vad gäller att förstå ordningen vid in och utgång. De kommer snällt ( eller rätt så snällt) efter mej, in i hönsgården på morgonen. Jag får locka med fetaost bitar och annat mums. Sedan får dom vara där tills någon kommer hem och släpper dom lösa, och sedan har dom faktiskt fattat att komma in till natten, när man lockar. De första dagarna höll på att göra mej ännu gråhårigare än jag är. De hoppade och skuttade och sprang hit och dit, när alla andra var inne så fattade inte den sista alls vad som gällde, och när hönan väl var på väg in efter några om och men, ja då, hoppar nån höna ut istället och allt börjar från början..
Men som sagt, nu fattar dom :)
 
Och som grädde på moset en snutt om studierna.. Det är verkligen renarama kruttillverkningen i den skolan ;)
Eller så är jag för dum helt enkelt. Nu har vi på 9 timmar på 3 dagar gått igenom :benen,musklerna,andningsorganen,blodomloppet,matsmältningen och diverse annat. Vi skall kunna alla grejer på finska och på latin. Tenten är om 3 veckor och jag fattar inte HUR jag skall kunna få mej i ett sådant tillstånd att jag orkar läsa allt, och dessutom komma ihåg det. Det skulle vara lättare att gå i någon astronautskola känns det som.. Kanske jag bara inte fått upp växeln ännu.. Vi får hoppas på det.
tjing
Titti..
 
random foto från arkivet..
 
 

blev moster

Idag har jag blivit moster för fjärde gången ! Syrran fick en pojk, allt gick bra och livet ler.
Faster har jag också lyckats bli två gånger.. Ännu är det två syskon kvar som inte dragit sitt strå till stacken ;)
 
VÄLKOMMEN TILL VÄRLDEN HAVU !

JIIHAA !!

Detta läses bäst med kattstora bokstäver, så försök leva er in i känslan här nu, tack.
Igårkväll stannade då farbror Polisen mej och tyckte att min bil såg väldigt obesiktad ut.. Surprise Surprise. Inte att undra på, den var väldigt obesiktad. Men märkväl, dock med bara 2 månader. Värre har det varit, mycket värre, många gånger.
Jag erkänner mej som en dålig bilbesiktare. Mina bilar har alltid något jävla fel, som gör att besiktingen blir bautadyr, eftersom i stortsett varenda plåt och skruv skall bytas för att man alls vill fara till någon besiktning.
 
Nå, jag var ju hela tiden på väg, eftersom min arbetsväg är  rätt så lång och jag VET att vägavsnittet kryllar av poliser. Men hur det nu alltid kommer sej, så får jag inte det gjort förrän det VERKLIGEN är på tiden.
 
Idag morse ringde jag besiktningen, fick tid och efter det försökte jag frebrilt hitta en bilservice som kunde ta emot Tyjje med kortvarsel, typ med det samma.. Sådana platser finns bara inte, väntetiden är 2-3 veckor. PUNKT.
( Så om du funderar på vad du vill göra som stor så är bilservare ganska bra.)
 
Nåväl, jag styrde kosan mot besiktningen, Tyjje blev hårt prövad, men jag uppmuntrade och stödde allt vad jag hann. Och nu kommer avsnittet där du ska använda megabokstäverna : HAN SLAPP IGENOM BESIKTNINGEN !!!
Kan ni fatta?? Detta har ALDRIG hänt nångon förut, att nån av mina bilar sluppit igenom på första försöket. Så lite stöd och uppmuntran är på sin plats.
JAG ÄR GLAAAD !!! Och jag fick ju inte ens böter..
Mina , eller Tyjjes nummerplåtar hade ännu inte anlänt till besiktningskontoret, så jag fick med en lapp där det står att jag får köra utan registerplåtar.. Vilken synd att jag inte träffade på farbror Polisen idag, det skulle ha varit lite roligt..  :)
 
 
Mitt vrålåk ;)

ojherrijämmer..

Ledig dag, tusan så skönt! Men att den nu sen ska gå åt till att panikbesikta bilen, när man inte får det gjort som vanligt folk = i god tid, eller ens i tid.
Så besiktning next, sedan hastigt till någon bilservice som kan fixa eländet, för att sedan slippa igenom följande besiktning..
Låter det invecklat? BRA, det är meningen.. Om man alltid skulle gå den enkla vägen så skulle ju livet bli trist ..

polis polis potatisgris..

Idag var kvällskiftet på jobbet helt sjukt. Det hände hela tiden saker, otroliga, roliga saker. Detta är alltså , fast många säkert inte förstår sej på, ett av världens absolut mest givande yrken. Dessa gamlingar, som är så gulliga, sammarbetsvilliga, gnälliga, bortavarande, skrikande , ROLIGA.
De ger en så mycket ! Man orkar höra på samma mening hundra gånger, man orkar höra deras frustation över att inte få vara hemma, vilket ju är helt och fullt förståeligt, men lite jobbigt då de är frustrerade typ hela tiden.
 
Ibland kläcker de ur sej nåt verkligen roligt, eller så får man en kram eller klapp på handen. Då är man tacksam för att få dela vardagen med dem.
 
Sen händer det en massa annat som gör att jobbet är spännande. Roligt. Givande. Krävande. Underhållande.
Ledsamt. Ibland sorligt. Frustrerande.. Men alltsom oftast BRA.
 
Sen efter kvällskiftet på hemvägen , ser jag blåljusena i backspegeln.. Farbror Polisen hade ärende.. Och rätt hade de ju.. Bilen är obesiktad... De är dock hyggliga, de skriver inte ut böter, fast de skulle ha all orsak. Så nu skall jag försöka fixa till mina tabbar..
Suck o stön..
 
 
 

nå nuu

Är resterande virrhjärnor ochså i hönshuset. Tuppen rev kammen , så han ser ut som en soldat, med blod på kragen, och Tyra är helt förskräckt. Hon rymde från min famn och gömde sej i skogen där Boo hittade henne, och när hon väl kom in, dök hon med huvudet före in under värpredestornet. Stackaren. Men nu e dom INNE !!!
Imorgon får dom vara inne hela dagen för att vänja sej, men sedan är det meningen att de tillsvidare skall vara både lösa på gården, i hönsgården och sedan komma in och sova.
 
 





 
Här är arma Tyra som klämmer in sej under värpredet, kycklingarna maj och Chibi som förundrar sej, Vackraste gråa Siri  osv..
 
 
 
 
 

flytt..

Idag är dagen D då hönsena ska börja bebo sitt nya hus, har jag bestämt.
 
Höns är på riktigt , inte bara enligt myt ena riktiga hönshjärnor. Inte fattar dom nåt, när man ber dom. Jag lockade med makaronilåda som T så snällt hämtat, 4 hoppade in i huset och en knycklade ut sej illa kvickt när jag steg åt sidan.. Det hjälpte varken med lock eller pock..3 blev alltså inne, resten blev utanför.. Sen var de stackars 4 som blivit utanför med tuppen helt förvirrade och fattade totalt nada. De förstod inte att de istället kunde gå in i hönsgården dit de normalt går.. Neej, dit kunde man inte ta sej då det ändå fattades 3 hela hönor så dom bestämde sej för att klämma in sej under diverse ormbunkar och bli där och trycka..
 
Jag gick in och lagade mat mellan varven, men dom var fortfarande lite urblåsta, men jag fick dom ändå in i hönsgården.
Så är det bara, att ensam rår man inte på ens 5 förvirrade hönshjärnor. Får vänta på att dottern kommer hem, så får vi dem in i hönshuset sedan..Hoppeligen, med god tur..
 
 

mörkt

Nu är det definitivt höst. Idag när jag vaknade hörde jag tuppen gapa , men när jag förde mat åt dem, 6 tiden på morgonen så satt tuppen med alla sina damer inne i hönshuset. Då är det mörkt. Med nöd och näppe orkade de komma på frukost. Snart är det dags för dem  att flytta in i vinterhuset..
 
Ute är det 6 grader, och i dammen där jag tog några dopp efter bastun var det 12 gradigt vatten.. KALLT!
Fram med kalsongerna.

snyft...

Idag flyttade det en patient från oss som jag bara gillade skarpt, fast hen var jättejättejobbig..
 Hursom helst, när hen for, så rann tårarna, det hjälpte inget. Hoppas hen kommer till rätta i sitt nya "hem".
 
En annan patient var dock dagens räddning.. Detta är yrket frammåm andra.. ME LIKE !
 
Bastu med dopp, ååh.. så skönt.. Fastän jobb hela veckoslutet.
Päronen är mogna.. de några som finns. Goda är de.
 
 
 
 
 
 

liten blir större

Nu har kycklingarna fyllt 5 veckor och är rätt så stora, fast de är små, de är ju dvärgkotchin.
De bor tillsvidare ensamma i det nya hönshuset, i väntan på att höstrusket ska sätta in på allvar, då resten av gänget ska instaleras. På dagen då hönsen varit lösa har jag haft dörren uppe, och åtminstone Klara har godkänt det nya redet, den understa våningen :)
 
Dagsfärska bilder på dem..
 

Här är Chibi och Aurora
 
Lite suddig, sorry.

suck..

Tenten gick rätt så skit. Annat var inte att vänta heller. Svårighetsgraden var större än väntat, annat var inte att vänta heller ;)
Så nu ska jag satsa på omtent, men det var att vänta det också..
I väntan på nästa timme, som ska vara ATK, alltså datanånting. Nåt jag inte förstår alls, så någon bättring på kvällen är inte heller att vänta..Så att så..
 
Titti

huualingen -tent !

Jaa-a, då är tiden för den första tenten inne. Jag har ju inte läst knappt ett smack. Tenten lär ska vara urenkel, någonsorts test på om vi alls fattar nåt om nåt.
Det finns vissa risker för att jag hör till dem som kommer att riva håret.
 
Nu har jag läst på cellens uppbyggnad och funktion. det är inte omöjligt alls, bara man skulle ha läst mera.
Sedan har vi nåt som heter vieraskieliperäiset (?) sanat, eller nåt sådant. Alltså ord som används inom sjukvård med utländskt ursprung, typ latin och grekiska.
 
I finska har jag redan lärt mej ett helt nytt ord. ORVASKESI !! Har ni hört nåt dummare namn , och detta är alltså FINSKA! För den som inte heller visste det kan jag upplysa om att orvaskesi heter epidermis på latin = huden, alltså översta hudlagret.
Nåja, det om det, ni märker att jag gjort ett försök i allafall ;)
Nu är det bara resten som inte riktitgt fastnat.
Eftersom jag inte har nån bra bild på nåt klokare än hönsen, så får ni ett färskt foto av dom :
 
Håll tummarna hörni !!
Titti

himmelsk upplevelse

Idag, när världen var grå, dimmig och dyster, klockan halv 7 på morgonen, hände det nåt som fick mej att undra över naturens under. Som fick raggen att resa sej i nacken, men inte av rädsla utan av att jag kände mej utvald att se detta mäktiga.
 
Detta låter ju väldigt flummigt, det är jag väl medveten om, men ni får ursäkta mej, lång dag, arbete+ skola
7-19.30..
 
Jag kör då mot Sjundeå, ängsligt spejande på vägrenarna... Livrädd för älgar som kliver på i gryningen.
Som sagt, det var grått och dystert, sedan i en uppförsbacke , just bakom krönet, där vägen är insprängd i berget händer det:
 
Himlen lyser upp i stark orange, jag hinner tänka att :Oj, vilka strålkastare den bilen har, jag hinner också tänka på att det brinner nånstans. Men sedan : Himlen flammade i orange och guld, och precis när jag kom över backkrönet ser jag världens vackraste soluppgång, Solen var bara strax över horisonten.
 
Detta ville jag dela med er, det var faktiskt ett fint ögonblick , mitti den stressande vardagen.
Jag hoppas jag kan hitta den lilla tiden det krävs för att kunna njuta av  och se sådana magiska ögonblick!!
 
Det ni !
Titti