tittitherese.blogg.se

Om livet och levernet på bondvischan. Om djurena, studierna och ja, livet helt enkelt.

att uppfylla en dröm..

Det var vad vi gjorde idag. Dottern (den yngre) ,"mommo" och jag for iväg med sjuans tåg till Helsingfors.
Fixade huxflux 2 möten med modellagenturer igår, åt dottern. Hon har nu drömt om detta i en hel massa år, och NU tyckte jag det var tid att ens låta henne försöka.
 
Vi traskade iväg, med karta i handen, på äkta turistvis till de båda agenturena. De var väldigt positivt inställda bådatvå, och vill träffa henne igen när alla är tillbaka från semestrarna.
 
Så ett steg närmare drömmen kom hon ju, men det återstår ju ett halft maraton ännu..Men hon blev inte nobbad eller fick kalla handen och det var ju redan positivt tyckte nu jag åtminstone.
 
Vi hann med att leka turister även utan karta, satt i parken och bara tittade på folk, det är ju rätt tunnsått av dom här på bondvischan ;) . Salutorget är alltid trevligt såhär års.
Vi gifte nästan bort flickstackaren med en turk, medan vi åt pizza..Men nu är vi ändå lyckligt hemkomna med lovande ord och utan turk :)
 

ett modershjärta..

Ett modershjärta sörjer lite  men är ändå stolt  när pojken kliver iväg till Draksviks garnision efter veckoslutspermissionen, den första.. 
Han var så stilig i sin dräkt och sin barett.
Ett modershjärta uppmuntrar till drömyrket, fast man kanske är rädd att det inte räcker. Dock är äldre dottern jättejätteduktig, så det fixar sej på nåt vis..
Ett modershjärta är hoppfullt för i morgon, och hoppas att det blir succè för dottern, att hon inte blir ledsen och nerstämd eller ratad..
Ett modershjärta kollar inte kalendern, utan det funkar oavsett om ungen är 20 minuter, 20 veckor, 20 månader eller som i mittfall, 20 år..
Det är dagens sanning som man säger att ens barn alltid är bara barnet, fast ungen skulle vara 75 år.. Tror jag!
 
Victor <3,  Amanda <3 , Ramona <3
 

livet som tupp..

Kan inte vara lätt. En hel hop med mer eller mindre galna fruar att ta hand om, eller åtminstone försöka ha nån ordning på.
Idag var det ett jäkla liv i hönsgården, fruarna hade något osagt med varann, skrek och gormade, jagade och tjöt..
Tuppen stod och såg rådvill ut. Så kom jag med mat och han började pocka och klucka allt han kunde, han kom nog på att sådana matvrak som fruarna är, så är bästa sättet att få dem att glömma striden är att bjuda på lite mat.
Tuppen lockar och pockar, kärringarna skiter i honom och hans mat.
Jag tyckte riktigt synd om honom, han försökte sitt yttersta, kom och smaka koom flickor försökte han, gooda gryn var det här.kom,kom..pottpottpooott, säger han när han har nåt att bjuda på.
Han är en riktitg gentleman, han kan ha vilka godbitar som helst under näbben, men äter inte själv, lotsas bara picka, och lockar fruarna att äta.
 
Men som sagt så stred flickorna vidare, tills det mittiallt blev lugn i skocken, då den första hönan tog en bit mat. Då kom alla andra omedelbart på att dom minsann var riktitgt hungriga och då dög tuppens bjudna buffé plötsligt åt alla.
Kanske dom bara var hungriga -- man blir lätt kinkig när blodsockret sjunker.. Klockan var ju redan halv 10..
Inte lätt, ett tuppliv.
 

nu blev jag nervös...

Imorgon ska jag/vi till Helsingfors. Det är väl att bli nervös för det.. Men inte nog med det, jag skall hitta 2 stycken givna adresser också ! Jag som inte känner till staden för 5 penni.. Det är så man får skämmas. Bor 70 km ifrån, och besöker en gång på 4 år kanske..
Det är inte för skojs skull jag trivs på vischan..
Håll tummarna !! Så ser vi om det finns nåt att rapportera imorgon.
Titti

tack gode gud..

...för våran pott.. I värmeböljor som denna är det guld värt att bara kunna kasta sej i vattnet och svalka av sej, utan att köra nånstans först. Ja, jag har sagt det 1000 gånger, så en gång till hit eller dit.. VAD skulle vi göra utan potten? Den är klart det bästa med hela gården !!! Sommar SOm vinter. Amen !

grillat MUMS??

Jaa-a, vad ska man tro nu då.. Enligt er så tycks korv vara den ultimata grillmaten ? Rätta mej gärna om jag har fel..
Inte en kommentar fick jag, så jag tyder det så, att korv e mums, speciellt grillad.. Nu får ni berättaa vilken korv som gäller?
Camping?? Usch, knappast.. Jag gollar Ukkopekka bacon .. Men inte som grillad, men den e god i sås tex.
 
Såg just ett urgammalt avsnitt av Top model där Ann vann. Uj, vad gråtmild jag blir. Hon var så tafatt o gullig. Helt rätt att hon vann :)
 
Inget nytt under solen här på bondvischan..
Hej,
Titti

Olympiad !!

Välkomna tillbaka till Olympiadspelen i vedklabbning, som bekant pågår den som bäst här  på bondvischan.
Vi har i år en tapper tävlare, som trots farhågporna i början på tävlingen, har visat äkta finsk sisu!
Hon är helamatör, vilket bör påpekas. Man trodde i början av jobbet att hon skulle ge upp, inte ha tålamod, men det har dagats helt nya egenskaper hos denna tävlare. Envist biter hon ihop, trots missöden emellanåt.
 
Man märker att hon börjat bli riktitgt varm i kläderna, både bildligt och bokstavligt, sedan hon började.
Vädret för att klabba, börjar bli snudd på omänskligt, värmegränsen på +25 grader är nästan nådd. Man måste vara noga med vätskebalansen i detta väder. Vår tävlande tar vattenpaus ofta, vilket drar ner på prestationen en aning i tid, men hon orkar o andra sidan bättre.
 
Hon slår personliga rekord nästan dagligen och har lyckats få ner tiden för 2 kubik från 2 timmar till 1½ timme. Detta är en prestation som heter duga!
Idag måste hon dock ge upp redan efter 1½ kubik, pga tekniskt missöde, redskapet höll inte.
 
Dessutom riskerar hon bli av med hela redskapet! Det finns andra tävlanden som  hotar ta klabbmaskinen ifrån henne, bara för någon dag , men ändå! Det kan visa sej ha katastrofala följder, eller också kan det göra gott, att ta en paus från klabbandet...
 
Det var allt från Olympiaden i vedklyvning för idag! Följ med igen imorgon för att se hur det går med vår tävlande..
 
 
Vedberget har minskat betydligt.. skrolla ner för att se hur det såg ut i början..(Den bilden kunde inte skrollas ner till..?)
 
 

kan jag få be? ..

om en tjänst?
Kan alla som läser detta inlägg, skriva vad ni gillar att grilla, så jag skulle få lite variation på menün ??
Det skulle vara finfint!! Tack!!
 
en krov(blääh) grillande
Titti

livet ler :)

.. för tillfället.
Äntligen värme, alla ungarna är hemma, räkningarna är betalade med liten marginal tillochmed , jag har 3 dagar ledigt och alla är friska !!WOHOO!!  Säger jag och gör mej redo att klabba lite ved i hettan.
 
Ha de så bra i värmen,
Titti
 
 
 

dags för fredags myys..

Uj vad den reklamen är påfrestande. Men idag kom vi faktist nära detta fredagsmysandet.
Jag vägrade klabba, städade istället. Äldste ungen hemhämtad från garnisionen, gubben o yngsta ungen var hemma från silobygget "redan" kl 20. Så vi satt ner oss och åt tacos och förhörde oss om livet i armén.
Sen eld i bastun, bada, simma...aj jestas ändå hur det är sjukt härligt, att börja veckoslutet så.
Imorgon ska jag på jobb, me det får jag väl leva med.
 
Ha det!
Titti
 
Månne jag kan gräva fram nån bild nu då..
 
Tog ett random album och valde Amandas vattenfärgs målning från skoltiden:
Den är vackrare live, det är prydnadspumpor...
 
 

Permission

Skrivs det så? Nå, idag kommer Victor hem på första permisen från militären :)
Sen e det ju Karis-natten för dom hågade. För mej blir det bastu och dopp. Möjligen klabbas, tacos och en sider. Få se!
ha ett skönt veckoslut, nu när värmen äntligen är här!
Titti

dubbelt

Bloggen var inte alltför sammarbetsvillig igår, har nu sedan skrivit 2 lite liknande inlägg, eftersom dom inte gick att publicera igår, men nu tydligen är det?
T

hundar och höns

Är inte alltid den bästa eller den lättaste kombinationen.
Boo är lugn och fridfull, vänlig och glad. Han kommer finfint överens med hönsen. Han kan gå några steg bakom dem och vara smått nyfiken, men jag tror inte den dagen kommer då han skulle se hönan som en stek  som vankar iväg .
Medan jag inte ens skulle våga prova vad Skidi skulle tycka om ett sådant tillfälle. Jag tror hon inte skulle se hönan alls, utan en flottdrypande, välstekt broiler i passlig fart för att trigga jaktinstinkten.
 Hon skulle nog med stor säkerhet stoppa hönan i sej och vara nöjd med sin bedrift (förutsatt att hon inte fått nåt ben i halsen). 
Hon har engång i sin ungdom rymt iväg till svärmors, tagit en höna och sprungit hem. Svärmor var måttligt glad, rent av skitsur var hon, med rätta naturligtvis. Skulle nån byracka komma och äta upp min höna skulle jag bli rosenrasande !
 
För att hålla ordning på höns och hundar har jag fixat två fina skyltar, som hänger på in och utsidan av dörren. När hönsen är lösa, svängs bilden utåt, och alla som går i dörren ser att här skall det smygas, så Skidi inte slinker ut. När bilden är intåsvängd, är det fritt fram för hundarna att gå ut. Dom hålls (rätt) bra på gården, med undantag för när det vankas löptik i grannens.. Då försvinner Boo uppför berget fortare än man hinner blinka och han har några tråkiga veckor framför sej. Bara gå ut i koppel. Vi jobbar dock på detta. Kanske jag borde laga en annan skylt för honom tills Pepsi lockar på nästa gång?
 
Hej med er,
Titti
 
 
Hönsslukar Skidi, med blick from som ett lamm ..
 
 
 Den förträffliga skylten
 
 
 
 

var flitig..

...som en myra, så får du ingen fyra..Den ramsan kommer man väl ihåg från lågstadietiden..(Alltså vitsordena gick från 4 till 10)
Nog har jag varit flitig idag igen, och ingen tack får man. Kom hem från jobbet, gick ut och gå med hundarna (men det räknas som ett nöje, för jag hade Anki med mej). In och byta kläder, och ut och klabba. Orkade bara en häck idag..In tillbaka , ett tag med dammsugaren o sedan maten in i ugnen.. Trots dammsugarvarvet ser här ut som en bomb skulle ha fallit. Ingen har haft energi för något städas..
Bara den jäkla, långrandiga, tidskrävande veden är klabbad, skall jag belöna mej med att storstäda. Låter inte det som en dröm va! Jag hatar att städa, egentligen borde man belöna sej med att ta hit en städfirma, men en fattig studerande osv..
Det var den här dagens trudilutt.
 
Hej med er!
Titti
 
 
Med ett sådant spring i dörren och med en hund som säkert gladeligen skulle äta höns till både morgonmål och middag om den fick chansen (Skidi, inte Boo) så har vi ett såndant här system. När hönsen är ute, svänger man bara bilden utåt . Funkar !

bildbevis

På att jag faktist HAR klabbat. Idag hann /orkade jag bara med 2 m3 så målet på 3, uppnådde jag inte. Kanske jag aldrig gör. Kommer ihåg att gubben en gång stånka o pusta o tyckte han varit helt sjukt duktig som klabbade 3 kubik, men kanske det var så att han gjorde det efter allt annat han brukar hålla på med.
 
Det som var så fint o varmt på dagen slutade igen med regn. Hur mycket kan det regna? Om det kommer att fortsätta i samma stil hela vintern också , så kommer vi att ha 3 meter snö. Sanna mina ord !!  :)
 
Nåja, här kommer bilderna. Om det finns proffs därute som ser bilderna, och som tycker det ser väldigt klumpigt ut, beror det på att jag inte är proffs, utan en glad amatör. Så hav förutseende med det!
 
Det här är det värsta skedet, att få det jäkla nätet ordentligt ..(tänkte skriva in i häcken, eftersom det ska in i en häck, men det lät så dumt så det gör jag alltså inte  ;)  )
 
 
Skogshjälmen har jag endast och enbart för att lyssna på radion..Eftersom ungen for iväg med de vanliga radio-hörselskyddena
 
Och så en bonusbild   :). Det sköna här på bondvischan är enligt mej, det, att man kan gå klädd i vilka lumpor som helst o ingen jävel bryr sej. Gubbens gamla skogsbyxor är rätt så trendiga  :D
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

blåbärspaj...

..check, den e i ugnen. Next klabbning !

Hejsålänge
Titti

tänk vad...

...man kan lura sej själv, mitti natten.
3 kubik klabbar !!?? Hur kunde jag inbilla med sådana saker? Har inte fixat en enda kubik ännu, och det är för varmt (härligt ! ) att ens börja just nu.
 
Har istället i 2 hela timmar städat efter gubben som inte heller kan sitta stilla när han väl har växeln i. Han började klippa gräset i gårkväll, nio tiden..Och eftersom det regnat varenda dag + att ingen verkligen ens haft tid att klippa gräset på evigheter , var det ju som en höåker.. Högt alltså. Så idag har jag och Ramona krattat och kört bort säkert 10 skottkärror med gräsklipp. Redan det var en bedrift i värmen , då man måste skuffa den fulla skottisen uppför en backe för att få den tömd (på rätt ställe).
 
Så klabbarna får vänta.
 
Ut i SOLEN så länge det varar..
 
Hej !
Titti
 
Riddarsporrarna är imponerande höga, det har inte varit snålt med bevattningen i sommar !

EN DAG ...

LEEDIIGT !!! Hinner tammifan klabba 3 kubik ved... :/
Int va de annat, än det nu, denna tid på dygnet.
Gonatt,
Titti

inga babysar :(

Det blidde inte en endaste kyckling av äggen jag förde för att ruvas..  :(
De andra fick nog, höh.
Månne man borde vara förnuftig för engångsskull o inte ta nån kyckling, fast jag blev erbjuden några.
Det är ändå bara tuppar (med min tur).. Eller borde jag göra som jag brukar och på pinkiv skaffa bekymmer på halsen o fara efter några !?
 
Det återstår att se, hur den inre striden förlöper..Känner jag mej rätt (vilket jag ju tyvärr gör) så sitter jag här senare i höst och beklagar min dåliga tur, som bara valde enbart tuppkycklingar, o ingen vill ha dem och jag kan inte ha kvar dem ( eftersom jag redan har en tupp) och inte kan jag slakta dom osv i det oändliga, allt detta skulle ni alltså få fröjda er åt  OM jag skulle ta några ,trots allt :)

babysar !! inte babysar ?? spännande !!

Idag är det 3 veckor sedan jag förde 10 st ägg för att ruvas i maskin. Ett gammalt skralltigt kylskåp, självbygge,,
Jag hade inte höga förhoppningar men hör och häpna : De andra äggena (som luggit och gosat sej i värmen en dag längre) har kläckts till stor del, så nu återfår jag hoppet! Kanske jag får babysar, vilken minut som helst!
Det skulle minsann vara lite roligt det! Kycklingar är bland det sötaste som finns.
Raporterar omgående om babysar pluppar ut!
 
Ha det bra
Titti
 

vad fattas mej?

Man skulle kunna tro att jag är gravid eller nåt. Herregud så jag är gråtmild idag..
Såg på filmen "Letters to Juliet" ,vilken jag har sett minst 5 gånger och likväl blev ögonvrån misstänkt tårvåt.
 
Det måste vara nåt allvarligt fel på mej. Tänkte fara o hälsa på sonen, men fick inte tag på honom sen mera och det sista meddelandet var skrivet så, att han kan ha missuppfattat det så, att vi var på väg, fast det var vi alltså inte med säkerhet.. Och nu plågar mej tanken att han har stått vid porten och väntat o vi inte dök upp!! Man kan verkligen störtböla för mindre, kan jag säga.
 
Jag är så rastlös också. Har varit ut och gå med hundarna sedan jag klabbade, plockade blåbär och svamp, men ändå känns det som om jag måste göra nåt, men vad?
Helst skulle jag hoppa i bilen och köra till Draksvik och hälsa på sonen, men det kan jag ju inte eftersom jag inte får tag på honom!
 
Skulle ha lust att måla hus eller nåt dramatiskt och energikrävande, kanske börja spada på grunden till hönshuset.. Men där går nog ändå gränsen för vad jag orkar. Massor med rötter och stenhård lerjord.. kanske det ändå är bättre att gubben skopar några tag med grävmaskinen.
 
Amanda har också hon plockat blåbär efter jobbet, så jag fick dryga 2 liter att sätta i frysen. Inte illa.
 
 
 
"Silkkiunikko", första gången jag sår sådana, och nu har de slått ut. Jättefina och spröda. Månne de frösår sej?
 
 

snabb , bråd "död"

Så gick det för traktorn.. Jag kämpande med min andra kubik för dagen och plötsligt ökar traktorn varven av sej själv, och sedan bara   brööööööåååååmm..och så var den stendöd. Stackaren. Vet inte vilken åkomma den drabbades av eftersom gubben just hade lämnat mej åt mitt öde för att bygga på silosen. Jag antar att batteriet bara tog slut. Jag hoppas det inte var något värre fel, för hur skall det då sluta med mitt klabbas, jag har ju hälften kvar ännu (puust) . Så kan det gå.
 
Men som tur så är jag inte den som är den utan istället plockade jag några liter blåbär och lite kantareller. Det skall bli svamppaj till mat idag  :)
 
Nu borde jag ännu gå en sväng med hundarna och möjligen få med mej resten av familjen och hälsa på sonen i det millitära.
 
 
Lite hemlagad fil till mellanmål och sedan ut på språng igen.

markservicen krånglar..

Just som jag hade dragit på mej klabbankläderna började det regna. Ungen hade farit iväg med hörselskyddena, gubben hade glömt att hämta mera vedsäckar..
Så det var ingen idè att börja klabba (det fanns en säck, men den har legat ute så den håller inte).
Så vedeländet får vara idag. Kom in och korkade en vinflaska, lördagkvällen till ära.

kändisar i kassakön

På tal om Justin Bieber har jag ju glömt att informera någon om att Mikko Sipola minsann stod bakom mej i kassakön i byns matbutik häromdagen..I korgen hade han nåt så gulligt som babymat :)
Eftersom vi fortfarande inte ser nån finsk TV-kanal har hela Voice of Finland programmet gått mej totalt förbi, så jag visste ju knappt hur jappen ser ut, än mindre hur han låter men alla tycks ju gilla honom så jag antar att han låter rätt så bra då.
Kom hem och kollade in bilder och visst var det han. Butikskassan såg smått förtjust ut , hon.
Slut på rapporten.
Kändisbongaren
Titti

justin bieber..

Är på väg till Finland !! Fatta !! Det är i det närmaste otroligt att han hittar hit..Typ 7 rätt på lotto otroligt.
Eller åtminstone 5 rätt+ tillägsnummer..
Yngsta dottern har suktat efter honom hur länge som helst.. Jag hade trott att den kärleken var död, men nehej.
Snabbt vaknade den till liv när jag sa att jag hört att han kommer hit.
Så nästa tisdag blir det att köa för fröken om hon vill ha en plats i publiken. Hon är nog värd en, så jag hoppas det fixar sej. Kanske inte ALLA andra skall dit ? !
 
Nu stundas veckans höjdpunkt, bastu med dopp.. Jag riktit känner hur livsandarna återvänder..
 
Basta på hörni!
Titti
 
Min äldsta pion <3
 

pirr och marr

Usch vad jag är på dåligt humör, allt skiter sej.
Jag blev inte ens gladare av att klabba ved. Tvärtom börjar jag bli smått stressad. Det ät lika mycket kvar att klabba ännu..Och jag har hållit på i säkert 3 veckor.
Och inte är jag ledig på lördag ens. Lika så bra kanske, så jag får upp farten till hösten. Bör jobba helst 6 dagar i veckan, i 3 år frammöver JEI!
Skit också.
DESSUTOM fick jag helt sjukt lessamt efter finaste Vidja idag. Vilket enormt offer jag har gjort.. Sälja henne för att studera?? Det är ju ofattbart korkat.. Jag längtar efter henne hur mycket som helst. Har inte varit i stallet sen jag sålde henne. Har varken kunnat eller velat..
 
En ledsen Titti..
 
 
 
 
 
 
 
 
 

panik-ångrar sej nästan...

URK! nu känns det nog som om jag begett mej ut på sjufamnars vatten utan flytväst. Dessutom med dålig talang i simning.
VAD har jag gett mej in på.. Tänk att man aldrig lär sej, eller känner till sina gränser.
Hur ska jag orka/hinna/ha råd med att börja en helt ny skola... SUCK, suck..suuuck..
med andra ord PANIIIIK !!!!
 
Måste sätta in en tröstebild åt mej själv..
 

BOO <3 2 år "bildbomb"

Idag blir vår bernersennen 2 år !
Vår förra bernersennen dog hastigt och tiken , Skidi, som blev kvar höll på att sörja ihjäl sej. Jag har aldrig sett ett så ledset djur, hon åt knappt nåt, och var helt apatisk. Stackaren.
 Vi fick brottom att skaffa en kompis till henne, och det var klart att det skulle vara en bernersennen, men sedan gick åsikterna starkt isär. Gubben ville ha en hane, jag ville ha en tik till.
 
Dessutom tycktes det inte finnas en enda ledig valp nånstans. Jag ringde runt till en massa uppfördare som fanns på valplistan på bernersennenföreningens sida. ALLA var bokade,sålda,ofödda osv..osv..
Jag rinde tillochmed till Jyväskylä, det är typ 400 km dit, och där svarade en trevlig kvinna, vi talade länge, men ingen valp hade hon ledig.
 
Några dagar senare ringde hon tillbaka och sade att en valp hade blivit avbokad, ville vi ha honom?
JAA, det ville vi verkligen. Så någon vecka senare hoppade vi i bilen för att titta på underverket.
Herregud att dom var söta, det är ju alla valpar. Det hade blivit en avbokning till, så det fanns 2 hanar att välja mellan. Återigen var vi av olika åsikt. Jag ville ha den med mera vitt, men som var utan sockor på framtassarna, medan gubben och ungarna hellre ville ha den med mindre vitt, men med vita tassar. Nu fick jag min önskan hörd, och vi valde "den gröna hanen".
Men han var ju bara 4 veckor, tiden tills han kunde flytta till oss var lååång.
Vi funderade på namn.. Ena ungen skulle ha honom till Tetris, den andra till Willow, den tredje till Didde,
gubben nåt jag inte kommer ihåg, men som liknade Abbe (den förra hunden) för mycket, det var Hobbe eller nåt.
 
Hursomhelst, så såg han ut precis som en Boo, så jag kallade honom för det medan resten tyckte att en hund inte kan heta Boo. Baloo möjligen, men nej, det var en Boo och då kan man inte så mycket göra, annat än kalla honom Boo.
 
Sötaste Boo, 4 veckor
 
Ca 8-9 veckor
 
Helt underbar, ca 6 månader
 
Dryga året
 
Ca 1½ år
 
Idag , 2 år
 
 
 
 
 
 

blåbär och boo

Jag har hurtat så det förslår igen  :)
Efter att ha klätt om mej till klabbankläder i racerfart efter jobbet, klabbade jag snällt 2 kubik ved, eftersom jag försummade min plikt igår då det öste ner hela dagen.
 
Efter klabbandet sökte jag en bytta och Boo (hunden) och gick in i skogen bakom vedhögen, där blåbärena var stora som jordgubbar, eller åtminstone nära på.
 
Jag borde inte ha tagit med Boo, medan jag plockade en liter, ÅT han en liter.. Han grymtade på i blåbärsriset så man kunde tro det var en björn. Vänta bara han skiter nån blå skit längs vägen, tror nog nån att det varit en björn i farten..  ?
 
Sedan var jag faktist ut bakom husknuten och plockade en liter kantareller också.. Jag måste sluta hurta såhär, jag blir helt slut!
 
Sedan bestämde jag mej idag.. Drt blir sjukskötareskolan ändå. Man får önska mej lycka till, det kan verkligen behövas :)
 
Ha det bra,
Titti
 
Eftersom jag inte hade kameran med i skogen får ni en bild av tuppen Yuki istället. Visst är han fin!
 
 
 
 

och regnet det bara öser ner ...

Att det orkar regna !! Man kunde ju tro att det drar ihop sej till någonsorts  syndaflod ?!
Tänk att det aldrig kan vara lagom. Hur är det möjligt??!! Endera är det hett som i hel*etet, sisådär + 30,morgon middag kväll. Inte i år, inte men för ca 3 somrar sedan.. Eller så är det bara svin kallt. typ + 12 som i början på den här sommaren.. Eller så är det torrt, inte en endaste regnskur på månader, eller så skvalar det ner, morgon middag, kväll, och lite därimellan, som i år..
Aldrig är man nöjd, nää, MEN HUR SKULLE DET VARA MED LITE PASSLIGARE VÄDER, DÅÅDÅ !!??
 
Usch vad jag blir sur, bokstavligen !
Håll er torra!
Titti

kattunge - nejtack

Tänk att det finns nåt ( djur) som jag kan säga nejtack till. Det är nästan ett underverk.
Nejtack till kattungar, hur söta dom än är, och nej tack till vandrande pinnar , skorpioner, råttor, ormar, ödlor..ja ni fattar.. att katter e dom ända söta djurena jag mäktar säga nejtack till. ( Nu ska inte ni med ödlor, råttor och vandrande pinnar  ta illa upp, alla har sin smak)
 
Det är för att vi tidigare haft katter, men jag vet inte vad jag gör för fel, med sandlåda, utan sandlåda, en inneren kattunge bestämmer sej plötsligt för att börja skita i sängen.. och det är BIG NO NO !!! Detta har hänt mera än en gång.. Så nu har jag förstått, att jag och katter bara inte passar ihop, hur söta dom än är.. Och hur stor nytta det än skulle vara av dom.
 
Så jag agerar kattförmedlare, granngubben har blivit av med två bedårande kattpojkar tack vare mej..  :)
Han hade en helt bedårande flicka också, långhårig, helt underbar.. men jag sa nejtack, jag ! Är faktiskt lite stolt för att jag åtminstone har lärt mej en sak här i livet.. (förutom att klabba ved  ;)  )
 
Den randiga skall flytta till Tove, han heter Hermanni :)
 
Den här blev jag faktiskt smått förälskad i.. Och i alla de 5 resterande..

Bröllop på sommarstuga = mysigt

Igår bar det i väg, med god tidsmarginal till en stuga nånstans i kanske, Egentliga-Finland.
Dottern hade ju farit iväg med navigatorn när hon skulle på sin stugsemester, så vi fick förlita oss på en två sidor lång redogörelse, utprintad från Eniro. Tur så hade vi luntan med, annars skulle vi inte vara framme än idag heller.
Efter en massa småvägar hittade vi till slut fram (faktiskt efter att bara ha kört fel en gång, och då (skarp som jag är) upptäckte jag felet efter 100 meter). Nåväl, vi kom fram med hela 5 minuter till godo, så i tid!
 
Bruden, min mycket gravida syster kom imot oss i en fin sommarklänning och gummistövlar :) Det var verkligen blött efter allt regnas.
Bruden höll ett litet välkomstal, ganska fint,:) och brudgummen fick inte en syl i vädret tänkte jag, men orsaken var att han var så rörd så han inte fick fram ett ord.
 
Bröllopsfesten var mysig och väldigt informell, så mellan mat-kaffe&kaka-plättar, gick alla gästerna i tur och ordning och badade bastu och slängde sej i sjön. Bastun var ljuvlig, bästa badet jag upplevt. Jag skulle ha kunnat bada i 3 timmar men det täcktes jag ju inte.
 
Det var riktigt trevligt. Brudgummens familj hade jag aldrig träffat, så kvällen gick fort med att tala ditten och datten med dem.
Vi (brudens släkt) övernattade i en härlig stockstuga helt nära. Det var mysigt där med, inget vatten och ingen el.
Vi gjorde upp en brasa och satt o tjattrade till långt in på natten..
Brorsans ungar (3 och 1 år) hade folkvett nog att sova ända till klockan halv 8 nästan. Efter morgonmål styrde vi kosan hemåt, gubben fick separationsångest från sitt silo-bygge..   :/
 
Nu är 3 av mina 5 syskon gifta.
 
Bilder kommer senare bara ungen kommer hem o laddar ner dom!
 
Nå nu :
 
Fotona blev på snedden  :(  Så kan det gå.

bakgårdskantareller :)

Efter allt regnas i år vore det ju för jävligt om det inte kom upp en endaste kantarell.
Ifjol gjorde jag nya erövringar inom svambranchen, jag HITTADE kantareller ! Det var plötsligt en dag helt gult utanför hundhagen, o se på fan- det var kantareller ! Jag är diagnostiserad som så gott som svampblind så för mej var det ju stora nyheter att plötsligt bara ramla över läckerheterna så där helt apropå!
 
I vanliga fall brukar jag sätta på mej svampögonen o bege mej ut i skogen för att LETA svamp. Resultatet brukar vara smått bedrövligt för jag bara inte ser dem. Och  dessutom drabbas jag av prestationsångest när jag enkom är ute i skogen för att leta svamp.. Det kanske skulle vara lättare om jag bara traskade iväg för att leta efter blåa bollar eller nåt, kanske jag då av misstag, i förbifarten skulle se kantarellerna. Vem vet.
 
Nå idag tog jag literämbaret och gick ut bakom knuten, och vips var det fyllt! Inte illa, inte illa alls, skall jag säga er.
 
 
Bröllops reportage kommer senare :)
 

bröllop

Nu tar jag veckoslutsledigt.. Syrran gifte sej idag och i morgon e det fest, så vi hörs på söndag!
Hej så länge, ha det bra!
Titti

bastu och själen tackar..

Jag vet inte om någon som inte brukar läsa mina facebook statusar läser detta, men OM det skulle finnas nån som inte vet det ännu, så basunerar jag ut det här också: Fredag utan bastu + dopp i dammen duger inte. Det måste vara bastu och framför allt dopp  en fredag kväll. Annars blir det liksom inte veckoslut. Det är lite likadant  med julen, det blir ingen om man inte skurar upp huset först liksom..
 
Det är kanske 5-6 år sedan som gubben grävde en damm åt oss. Jag tvingade honom med och vinterbada, men det fanns nog ingen is då ännu utan det var sen höst. Följande dag satte han grävskopan i backen o vips, hade vi vårt eget vinterbad.
Marken är styv lerjord och där finns en källa, så det funkar hur bra som helst. På sensommaren, om det varit torrt en längre tid är vattennivån så låg att man inte vill simma, fast det nog finns så mycket att det skulle vara fullt möjligt.
"Potten" som den heter är kanske 5x7 meter och på djupaste stället var den från början 3 meter men det är den nog inte mera, men man bottnar inte iallafall. Denna vattenhåla är så gott som Guds underverk, för nåt skönare än att doppa sej efter bastun finns liksom bara ine. Punkt.
Här en sensurerad bild från ett riktigt kallt vinterdopp.. OJ så sköönt säger jag!
( Som sagt det var svinkallt, det ser man på grimasen !   :)  )
 

sliter...

Jag sliter ju ut mej med den där förba**ade veden! Jag hinner knappt in genom dörren efter jobbet så står jag och kapar ved så spånen strittar. Jag hann på 2 kubik färdigt då nån mutter lossade från höljet som skyddar fingrarna från att lossna när man cirklar av virket. Gubben fick fixa det när han kom hem från sitt bygge.
 
Sedan var det hönsjakt en stund. Nykomlingen Klara ville inte komma in när alla andra gick, så det tog en stund att övertala henne att det är bättre att sova inne i hönsgården än ute bland lo och räv.
 
Sen var det ju bara att laga sej ut på promenad med hundarna.. Nu somnar jag just stående, o höften värker...
Så gonatt för idag. mera klabbas i morgon.. På veckoslutet hinner jag inte klabba alls, för vi ska på bröllop :)
 
Ha det bäst!
Titti
 
Sätter in en bild som Amanda ritat.. Hon sitter fortfarande på stugan med min kamera, så har inga dagsfärska bilder att erbjuda :)

ett stycke kyckling på G

 
Lille lucky på bilden sörjer vi ännu.. Han levde inte så många dagar men var desstu mera älskad <3.
För 1½ vecka sedan förde jag 10 ägg för att ruvas, i en häftig maskin,gjord av ett gammalt kylskåp..
Maskinen såg rätt så opålitlig ut och hörde idag att av 10 ägg är ett ok, sedan fanns det 5 som kanske var ok, men troligtvis inte. Resten var inte ok alls.  Så med lite tur får jag en kyckling.. Men en kan man ju inte ha, det lärde vi oss av Lucky, så jag måste skaffa en eller två kompisar till den. ( Jäkla höns som inte fattar att ruva, det skulle ju vara så mycket bättre för en liten kyckling att ha en mamma )
Kycklingar är något så otroligt gulliga att man inte kan tro det ifall man inte sett en.
Så i väntan på familjetillökning  :)
Ha det bra,
Titti

där små citroner gula ...

Jag skulle bara informera er om att jag har sjukt lessamt efter mamma.. Syster for just ner till henne på Capri.
Det är 9 år sedan jag sist var där.. Det skulle vara på tiden att åka och hälsa på, tycker man..
Återkommer..
Titti
 
Kanske man inte ska lida av såna saker när man e såpass gammal som jag är, men vad kan man göra ?
Nå, nu har jag inte hunnit tänka på lessamma saker för jag har varit förbannad. Jävla traktorskrälle , den startade inte, så det blev inte en endaste klabb idag heller.
 
Jag skulle  ha satt in en bild här, men nej, det kan jag inte heller. Skit också. Det är definitivt inte min dag idag. Kanske i morgon.. ??
( Har ni annars hört sången  Jag längtar till Italien, till Italiens sköna land, där små citroner gula de växa uppå strand...Inte är den bra, men den sjunger jag när jag får ett lessamhets skov.)
 
Ha det bättre än jag!
Titti

bäbisar för hela slanten <3

Idag ringde en kompis för att fråga om jag ville följa med o titta på bäbisar.. 7 veckor gamla bernersennenvalpar. Det kan man ju inte tacka nej till fast det skulle vara det vettigaste, så iväg for vi.
LJUUUVLIGA valpar, 5 hanar och en tik. Ulliga, mjuka, oemotståndliga. det var en sjutusans tur att alla redan hade ett hem att flytta till. Annars vete gudarna hur det skulle ha gått.
Nästa vecka fyller våran Boo 2 år, och man har glömt hur liten o söt han har varit. Nu e han stor o söt :)
 
 
 
Så hemst mycket sötare än så är det helt enkelt omöjligt att vara!!
 
När jag knappt hunnit hem ringde en annan kompis o frågade om jag inte skulle komma o titta på kattungar.. Och iväg bar det... Visst var dom också jätte söta.. Men men.. en bernersennenvalp vinner lätt.
 
Det var dagens babyrunda det. Nu väntar jag kycklingar till nästa.. om 1,5 veckor borde dom kläckas om allt går som det ska. Dom ligger o gosar i ett gammalt kylskåp, ombyggt till kläckningsmaskin.
Kycklingar är också alldeles oerhört gulliga, för er som undrar !
 
Så idag blev det inte en enda vedklabb !! Hur ska detta sluta.. tidtabellen, tidtabellen...Håll tummarna!
 
Ha det bra !
Titti
 
 
 
 

Det händer i familjen...

Idag var det då som redan påpekats dags för sonen att packa iväg sej till militären. Det var nog lite tårdrypande.. Ungar e ju mammas småttor hur gamla dom än är.. eller?
 
Sedan kom det ett brev åt dottern som är ute i nån stuga nånstans med sina kompisar. Brevet var tjockt och från Åbo Akademi dit hon sökt för att läsa naturbiologi. I brist på dottern fick jag öppna kuveret (ringde och kollade) och där stod det att " Grattis och välkommen " Det var inte så lite illa det inte! Det hade varit rätt många sökanden och om jag förstod rätt så tar dom inte så många in per år. I vilket fall som helst så var det finfint jobbat ! Vi har en blivande naturbiolog i familjen :)
 
Därtill var nu min en veckas semester slut och jag jobbar nu 3 veckor i blombutiken. Efter att ha kört hem, bytt kläder till vedklabbedräkt så tog jag itu med dagens kroppsliga arbete, och klöv hela 2 kubik ved. Det börjar se fint ut det här. Håller jag takten är jag klar på 3 veckor... PUUST !!!( Detta är vansinne..vare sej elräkningen är liten eller ej..)
 
Sedan väntade matlagning.. diska har jag inte orkat fundera på.. hundarna borde slippa ut en sväng osv.. inte tar arbetet slut i brådrasket inte.
 
Ha det bra!!
Titti
 
Vedberget:
 Bara att ta itu med utmaningen....   :

plus och minus ...

I brist på bättre sysselsättning gick jag ut på gården och plockade lite blåbär,smultron och jordgubbar :)
 
Det är en av de positiva grejerna så här på landet, det mesta växer bakom knuten, allt från kantareller till blåbär.
En minussida upptäckte jag ändå idag, det fanns plötsligt myror överallt på golvet. Stackmyror dessutom. Vi som inte ens haft sockermyror inne förr.. Min stora skräck är dock att hästmyrorna skall få smak på vårat hus. Dom är vidriga, stora som elefanter (iallafall jämförelsevis) och dom gnagar ju i sej ett hus lika snabbt som ett gäng termiter,nästan. USCH OCH FY för dom.
 
När blåbären väl var plockade hade jag så långtråkigt att jag stekte plättar .. Plättar med grädde och färska bär, godare kan det ju knappast bli.
Inget annat att raportera,
Ha det bra!
Titti
 

Tiden går...

Herregud hur tiden går.. Inte är det länge sedan pojken var en liten knatt, imorgon börjar allvaret på allvar.. Han skall till armén. Som tur ligger stället ändå nära. Det är en massa pojkar från Österbotten som också skall till Dragsvik. Dom stackrana hinner ju bara hem o vända i dörren när dom har veckoslutsledigt.
 
Vädret är fortsatt blääh. Det är över 20 grader varmt fast det är mulet, och det e kvalmigt .
MEN jag har varit duktig ändå, och klabbat 1,5 kubik ved. Gubben hämtade ett berg med virke åt mej, fick nästan panik. Kommer aldrig att bli färdig med detta projekt.
 
Datorn krånglar hur mycket som helst. Månne den är åsk känslig eller påttas den annars bara..
Ska försöka hitta nån bild ur arkivet åt er..nähä.. datorn vägrar sammarbeta för tillfället.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
Nu sammarbetar den, lägger in en bild på mina hur flitiga mina höns har varit de senaste dagarna :)
 
 
 
I väntan på åskan, Ha det bra !
Titti
 

Ösregn ...

Och bara lite muller, än så länge. men enligt ukkostutkan är det ett rejält oväder på väg fortfarande.
Idag har jag med gott samvete bara varit. Inte satt ett strå i kors, eller så gott som iallafall.
Gubben e flitig o kör hem virke, det lär inte ta slut i första taget. Så imoron får klabbmaskinen (och jag) jobba!
 
Tittade på en film om Amelia Earhart, ganska fängslande öde. Modig kvinna. 
 
Ha det bra !
Titti
 
I fjol den här tiden var jag ännu lycklig ägare till hälften av världens härligaste islandssto Vidja, här med lille Zircon,född på midsommarafton i fjol. Tyvärr måste jag sälja min halva pga studierna..Det är fråga om hur mycket det lönar sej att offra sej, och studera i den här åldern :(
 

Jag i väntan på åskan, tuppen i väntan på grytan..

Tuppskrället gör verkligen sitt bästa med att hamna i grytan. I natt började han tjoa vid halv 4 igen, och jag hade dittills sovit dåligt, efter det knappt alls. (Månne han är självmordsbenägen?Men han e så fin så han hamnar nog inte i grytan, trots sina tidiga morgonvanor).
Det är kvalmigt som bara den, kläderna klibbar fast. Man får nästan hoppas på ett litet åskväder så det skulle bli behagligare.
Nästa vecka blir det tomt i huset, äldsta ungen skall till militären (hjälp) och den mellersta är på stugsemester någonstans , hon visste inte riktit vart dom var på väg, med 2 av sina bästisar. Det blir bara "lillungen" hemma ,det.
 
Skönt med en ledig dag, har som sagt jobbat rumpan av mej den gångna veckan. I år har jag bara 2 veckor semester pga studierna, och förra veckan kan man inte med ens med bästa illvilja påstå att jag har slappat.
Gubben lovade hämta mera virke åt mej i morgon så det blir fart på klabbandet igen.. 35 kubik återstår. Jag har lovat fixa det, i nån svag stund.. någon ytterst svag stund..Jag hoppas att gubben hinner med lite barmhärtighetsarbete och hjälper mej sedan när veden står mej ut genom öronen.
Det är faktiskt en av nackdelarna med att bo på landet.. Vi har vedeldning. Inget varmt vatten utan eld i pannan
= på vintern får man verkligen elda till lust och leda och lite till . Men när elräkningen kommer och är relativt liten, är man nog nöjd ändå!
Jag får underhålla er med bilder ur arkivet :)  Dottern for i väg med kameran.
 
Här min kumpan i vedhelvetet :

kuckelikuu klockan tretrettiosju

Ja arma dagar, det är en evig tur att tuppen e vår, annars skulle jag säkert vrida nacken av honom. I natt, klockan 3.37 tyckte han att det var dags att stiga upp. Det är oxo en evig tur att grannarna inte hör honom ända in, i sina sovrum (hoppas jag). Han var säkert exalterad, kanske han kände på sej att det var ny fru på gångs.
 
Vi skulle fara med svärmor efter en silkestupp åt hennes silkeshöns som blivit änkor så där lite knall o fall.
Vi rantar i väg med navigatorns hjälp (vad gjorde folk före deras tid ??) ända till Pöytyä eller nåt sånt. Långt var det iallafall.
Väl framme så köper svärmor förutom tuppen,  2 höns. Hon var väl förberedd, svärfar hade sagt att hon skulle ta mera pengar med (fast han brukar vara av den åsikten att det räcker med dom hon har) , o dessutom hade hon 2 burar, så det var liksom förutbestämt. Nå, svärmor köper sej en fin grå höna. Jag fick en svart. Hon e jätte fin! Hon liknar en av hönorna i Disney filmen där hönsen försöker fly,vet inte vad den heter på svenska, Chicken run på engelska. Hon har häftiga mamelucker, precis som hönsen i filmen. Jag tror hon ska heta Klara.
 
Hemkommen från det äventyret skulle jag bara köra förbi torken och titta på när gubben jobbade, men inte hade jag hjärta att låta honom slita ensam, så nu e jag så slut som jag kan bli.. Bra om jag får eld i bastun.. Betongen kom idag och den skulle "stålslipas".. Det var inte så lite jobb med det. Det blir nog säkert svenskfinlands finaste silo bara den e klar :)
 
Ha det bra !
Titti
 

mera positiva sidor med att bo på landet : man går ut på gården o plockar smultron, där växer dom så sött.. mums med glass :)

jag, en bloggare ??

Nu har jag då äntligen bestämt mej för att försöka blogga.
 
Såhär på bondvischan händer det ju jämt en massa saker jag är heltt säker på att absolut alla vill ta del av,  ;)
Om det inte är höns på rymmen, växthus som bara självdör, hundar med strumpor i magen så är det brev på posten med välkomnande ord om en studieplats i höst..Som ni märker händer det en massa.. allt detta på bara en dag faktist.
Ska försöka underrätta er om alla händelser av intresse, och i brist på dem om andra händelser.. :)
Alla dagar är som tur inte lika turbulenta, utan man ka ta och   njuta av lite jordgubbar med grädde emellanåt.
Eller som den senaste veckan av att klabba ved. Det kan vara en rätt så terapeutisk handling ! Hörlurar med radio, en traktor som tjuter på högvarv ( den är ursäktad, gammal och utjänt som den är) , en klabbmaskin och en drös med stockar. Där får man dagen att gå huxflux, man känner hur muskulaturen vaknar till liv, man sover som en stock..värre kunde det faktist vara !!
 
Ibland är det en ren fröjd att bo på¨landet, alltsomoftast faktist !!
 
 
 

Välkommen till min nya blogg!

Förhandsinformation för er som råkar titta in :
 
Jag är 40+, gift ,har 3 barn på 20, 19 och 17 år. Vi bor på bondvischan, gubben har ett jordbruk och jag studerar för närvarande till närvårdare. Har före det jobbat på en blomsterhandel i ett antal år (typ 13 eller nåt).
Vi har 2 hundar, en bernersennen hane , Boo,och  en blandrastik ,Skidi. Dessutom har vi 6 höns och en tupp.
Ett marsvin och 2 kaniner hör även hemma här.
Vi bor lite härligt gammeldags på så sätt, att halva, (åtminstone) släkten bor här inom en kilometers radie.
Det är då gubbens släkt alltså...
Sånt liv lever  vi, här ute på åkerkanten :)